Eerder dit jaar stelde de Bluetooth Special Interest Group (SIG) Bluetooth 5 voor. De nieuwe standaard zou voor een groter bereik zorgen, sneller zijn en beter beacons ondersteunen. Deze verbeterde en nieuwe functies zouden met name voor het Internet of Things erg interessant zijn. SIG heeft de voorbije maanden de standaard verder bijgeschaafd, waardoor Bluetooth 5 eindelijk klaar is om op de wereld los te laten. Iedere fabrikant kan voortaan zijn toestellen van de nieuwe standaard voorzien.

Verbeteringen

Bluetooth 5 heeft een bandbreedte van maximum twee Mbps, wat twee keer zoveel is als Bluetooth 4.2 LE ondersteunt. Ook is het bereik van de standaard vier keer zo groot als oudere Bluetooth-versies en is Bluetooth 5 in staat 255-octetpakketjes uit te sturen. Ten opzichte van de 31-octetpakketjes die Bluetooth 4.2 ondersteunde, heeft de nieuwe standaard dus een capaciteit die acht keer zo groot is. Dankzij de grotere capaciteit is Bluetooth beter in staat om beacons te ondersteunen. Via beacons kunnen onder andere winkels advertenties naar je smartphone uitsturen.

Ondanks de verbeterde functionaliteit zal Bluetooth 5 niet meer energie verbruiken als oudere versies. Dit komt onder andere door de grotere bandbreedte. Toestellen met Bluetooth 5 zullen immers meer data per keer kunnen uitsturen, waardoor het minder tijd in beslag neemt om een bericht volledig te verzenden.

Compatibiliteit

De Bluetooth 5-standaard bouwt verder op de Core Specification van SIG. Hierdoor is de standaard compatibel met eerdere versies van Bluetooth, al dien je wel uit te kijken welke functionaliteit je toestel juist ondersteunt. Er zijn immers twee varianten van Bluetooth in omloop. Versies 4.0, 4.1 en 4.2 zijn Bluetooth-varianten met low energy (LE)-functionaliteit. Deze varianten laten lange afstandsverbindingen die kort zijn in tijd toe, waardoor ze ideaal zijn voor het Internet of Things.

Vanaf Bluetooth-versie 1.1 ondersteunt de standaard Basic Rate/Enhanced Data Rate (BR/EDR). Deze functie zorgt voor een relatief klein bereik, maar laat continue dataverbindingen toe. Deze variant is ideaal voor het streamen van audio en video.

Toestelen met Bluetooth 5 die enkel gebruik maken van low energy-functionaliteit zullen compatibel zijn met versies 4.0, 4.1 en 4.2. Bluetooth 5-producten die gebruik maken van BR/EDR zijn compatibel met alle Bluetooth-versies vanaf versie 1.1. Zogenaamde dual-modetoestellen ondersteunen beide varianten van Bluetooth. Voorbeelden van dergelijke toestellen zijn smartphones en tablets, welke zowel met BR/EDR- als LE-toestellen moeten kunnen connecteren.

Geduld

Ten opzichte van eerdere Bluetooth-versies brengt Bluetooth 5 een hoop verbeteringen met zich mee. Jammer genoeg zal je hier nog niet onmiddellijk van kunnen genieten. Fabrikanten hebben immers enige tijd nodig om de nieuwe standaard toe te passen in hun nieuwe producten. Bovendien zal je hoogstwaarschijnlijk je Bluetooth-toestellen in je huis pas willen vervangen wanneer deze kapot zijn.