De SD Association, de organisatie die de standaarden voor geheugenkaartjes beheert, heeft een nieuwe specificatie klaar. Die bepaalt voortaan ook minimale prestatie-eisen om Android-apps soepel vanaf een microSD-kaart te draaien.

App Performance Class 1, dat deel uitmaakt van de nieuwe SD 5.1-specificatie, houdt in dat de geheugenkaart minimaal 1.500 Random Read Input-Output acces Per Second (IOPS) behaalt. Voor schrijven bedraagt dat minstens 500 IOPS. Ten slotte mogen de sequentiële schrijf- en leessnelheden van deze kaartjes niet trager zijn dan 10 MB/s.

MicroSD-kaartjes die deze prestaties evenaren of overtreffen, zullen worden aangeduid met een nieuw “A1” logo. Ga je binnenkort op zoek naar een nieuw geheugenkaartje voor je smartphone, let je dus best of je onderstaande aanduiding op het kaartje aantreft.

SD Application Performance Class 1

De snelheden die een A1-kaartje vandaag belooft, zijn voldoende om hedendaagse apps vlot te laten draaien. Wanneer de prestatie-eisen van applicaties in de toekomst toenemen, zal de SD Association ook nieuwe App Performance-niveaus toevoegen om hier aan tegemoet te komen.

Adoptable Storage

Volgens de organisatie is er nood aan de nieuwe aanduiding sinds de lancering van Android Marshmallow vorig jaar. Die versie van Googles besturingssysteem introduceerde ondersteuning voor Adoptable Storage, waarbij een microSD-kaart als intern geheugen kan worden ingezet en dus ook apps kan draaien in plaats van alleen maar data opslaan. 

Android test weliswaar zelf of een geheugenkaartje geschikt is om als Adoptable Storage te worden ingezet, maar als consument weet je dat pas nadat je het kaartje al hebt gekocht. Fabrikanten als LG en Samsung hielden daarom de boot af om Adoptable Storage op hun toestellen te ondersteunen, omdat het zou kunnen leiden tot verwarring en een slechte gebruikservaring wanneer je een ongeschikt kaartje gebruikt. Dankzij de nieuwe aanduiding kan vooraf al naar de consument worden gecommuniceerd of een kaartje performant genoeg is of niet.