In december zal Nederland een test houden om te onderzoeken hoe de techniek van het internetstemmen zich ontwikkelt. Tijdens een gesimuleerde verkiezing zullen beveiligingstesten plaatsvinden om na te gaan hoe betrouwbaar de stemdienst is.

De gemeente Den Haag heeft aan Nederlanders in het buitenland die zich eerder bij de gemeente hebben geregistreerd om vanuit het buitenland te stemmen een mail gestuurd met betrekking tot de test. Tot nu toe zijn er ruim 9.000 aanmeldingen en volgens minister van Binnenlandse Zaken Plasterk komen er dagelijks nog aanmeldingen bij.

Er is voorzien dat de codes die nodig zijn om te stemmen aan het einde van deze maand via mail naar deelnemers worden uitgestuurd. De test zelf zal plaatsvinden van 7 december tot en met 13 december.

Atos bracht in maart al de betrouwbaarheid van internetstemdiensten in kaart, zo weet Tweakers. Voor het onderzoek werden 13 leveranciers uitgenodigd, waarvan er vijf leveranciers hebben kunnen aantonen dat hun internetstemdienst eerder is gebruikt bij een verkiezing. Slechts vier van deze providers gaven antwoord op alle vragen. In het onderzoek werden met name de bescherming tegen DDoS-aanvallen en transparantie van de diensten in kaart gebracht.