microsoft edge

microsoft edge

Volgens onderzoeksbureau NSS Labs is Edge de veiligste browser die momenteel beschikbaar is. In een test waarbij browsers moesten opboksen tegen malware en phishing-aanvallen deed Edge het beter dan Google Chrome en Mozilla Firefox.

Sociale malware

Elke browser werd ten eerste geconfronteerd met samples van ‘social engineered malware’ (SEM), in de vorm van bijvoorbeeld een pop-up die de gebruiker probeert te overtuigen om op een link te klikken. Edge kon zo’n 99 procent van de SEM-samples blokkeren, in vergelijking met de 85,8 procent die Chrome tegenhield. Firefox strandde op de derde plaats met 78,3 procent.

De snelste

Daarnaast werd er een duizendtal phishing-url’s tegen de browsers aangegooid. Opnieuw domineerde Edge met een score van 91,4 procent. Chrome en Firefox moesten het onderspit delven met respectievelijk 82,4 en 81,4 procent. Bovendien kon Edge in de test telkens het snelst onbekende phishing-aanvallen herkennen en blokkeren.

Edge als standaard?

Edge wordt door NSS Labs dus als veiligste browser erkend, iets waar Microsoft van het begin al op mikte. Voorganger Internet Explorer werd algemeen gezien als een van de meest onveiligste browsers en daarom is Edge ontwikkeld met security als prioriteit nummer één. Dat lijkt nu vruchten af te werpen.

De goede resultaten betekenen echter niet dat Chrome en Firefox daardoor als onveilig kunnen worden bestempeld. Ook zij zetten goede resultaten neer. Ten slotte blijven ze veruit de populairste browsers bij gebruikers, terwijl Edge amper 5 procent van de browsermarkt veroverde sinds zijn intrede in 2015 en ook enkel op Windows 10 beschikbaar is. Er zal meer moeten veranderen dan een goed security-rapport, vooraleer de massa overstapt naar Microsofts browser.