Dit is een test 4

Apple stelde met veel trots zijn nieuwste laptops voor. Het bleek gisteren exclusief om nieuwe Macbook Pro-modellen te gaan; van de Macbook Air-reeks verdwijnt de 11 inchversie, terwijl de 13 inchversie geen nieuwe update meer krijgt – en wellicht nooit meer. Dat terwijl ook de Macbook van dit jaar slechts een minimale update was van de eerste versie die twee jaar geleden verscheen.

Apple lijkt met zijn nieuwe modellen niet vies te zijn van wat innovatie en nog wat meer ‘courage’ – zoals het zijn beslissing verwoordde om de audiojack achterwege te laten bij de nieuwe iPhones. Dit keer blijkt het erg moedig te zijn om elke vorm van traditionele usb-aansluitingen te mijden in de nieuwe laptops; in de plaats is er alleen nog ruimte voor USB-C-modellen.

Duurdere keuze

Dat betekent dat al je randapparatuur voor je huidige Macbook (Pro of Air) niet zal werken zonder een aparte dongle aan te schaffen. Dat is zuur voor mensen met een nieuwe iPhone 7 aangezien ook zij nog een extra investering moeten doen, willen ze kunnen verbinden met een nieuw model. Het is ook een vreemde beslissing van Apple om geen dongle mee te leveren, aangezien ze een maand geleden bij de onthulling van de iPhones toch al wisten wat er zat aan te komen voor nieuwe Macbooks?

macbook pro touch bar

Daarnaast bleken de geruchten rond een aanraakstrip op het toetsenbord niet overdreven. Die nieuwe Touch Bar vervangt de functietoetsen van een standaard toetsenbord en zullen softwarematig aan te passen zijn per programma of scenario dat de gebruiker tegenkomt. Zo zullen ze gebruikt kunnen worden om muziek en foto’s te bewerken, iTunes te besturen, en dankzij geïntegreerde vingerafdrukherkenning de computer te ontgrendelen.

Grote sprong

[related_article id=”187621″]Verder komt elk model met een Retinascherm dat 67 procent helderder is dan voorgaande schermen, met meer en fellere kleuren, terwijl ze 30 procent zuiniger zouden zijn dan vroeger.

Er zullen drie modellen beschikbaar zijn: twee van 13 inch en eentje van 15 inch. De goedkoopste versie zal 1700 dollar kosten, twee usb-C-poorten bezitten, beschikken over een Intel Core i5-processor met een kloksnelheid van 2,0 GHz, maar geen SD-kaartsleuf noch de Touch Bar; daarvoor moet je kijken naar de andere twee modellen.

Het tweede 13 inchmodel zal 2000 dollar kosten en wel beschikken over de Touch Bar, vier usb-C-poorten, Intel Core i5-processor met een kloksnelheid van 2,9 GHz, met lichtjes betere graphics dan het goedkopere model. Beide 13 inchmodellen krijgen 8 GB Ram-geheugen mee en een SSD van 256 GB.

Het 15 inchmodel zal 2200 dollar kosten, beschikken over een Touch Bar die 46 procent groter is dan die van het kleinere model, een Intel Core i7-processor torsen met kloksnelheid tot 2,6 GHz en krijgt een Radeon Pro 450-grafische kaart mee, in combinatie met 16 GB RAM-geheugen en een SSD van 256 GB. Net als bij het duurdere 13 inchmodel vind je hier vier usb-C-poorten.