De Oculus Rift en de HTC Vive hebben vanaf vandaag officieel een concurrent bij. Sony’s PlayStation VR ligt sinds vandaag 13 oktober in winkels wereldwijd. Wie het toestel vooraf bestelde, krijgt het in principe in de loop van de dag afgeleverd.

Mensen die geen pre-order plaatsten maar toch aan de slag willen met de virtual-realitybril voor de PlayStation 4, kunnen het toestel alsnog kopen. We zien dat niet iedere winkel exemplaren op voorraad heeft, maar op het moment van dit schrijven kan je in België bij onder andere de MediaMarkt en GameMania terecht.

De VR-bril kost 399 euro. Daarmee koop je enkel de bril en de bekabeling, niet de PlayStation Camera die eveneens nodig is om in de virtuele spelwereld te kruipen. De camera kost nog eens 59 euro. Tot slot zitten ook de Move-controllers niet in de prijs inbegrepen. Twee controllers kosten nog eens 79 euro, maar de dingen zijn volledig optioneel voor de meeste spellen. Voor lanceringstitel Drive Club heb je ze bijvoorbeeld niet nodig.

Ik ging al aan de slag met de PlayStation VR en had gemengde gevoelens. Hoewel de bril technisch erg degelijk is, zijn er toch nog enkele belangrijke redenen om een aankoop uit te stellen. Zo zijn de beschikbare spellen op enkele uitzonderingen niet veel meer dan leuke maar korte ervaringen, en is de gameplay van lanceringstitel Driveclub wel erg grof en onafgewerkt.