‘Identity Check Mobile’, noemt Mastercard het systeem waarbij je betaalt met de hulp van mobiele gezichtsherkenning. ‘Selfie Pay’, noemt de rest van de wereld het systeem. Mastercard kondigde Selfie Pay in April van dit jaar aan. Na een experimentele fase in Nederland, Canada en de VS rolt het betaalsysteem nu definitief uit naar verschillende Europese landen waaronder België en Nederland. Begin 2017 volgt een wereldwijde uitrol.

Selfie Pay zorgt er voor dat je jezelf snel kan authentiseren wanneer je met je Mastercard online betaalt. Na zo’n betaling word je normaal doorverwezen naar de site van je bank waar je met enkele cijfers en wachtwoorden moet bewijzen dat je de eigenaar van de kaart bent. Met Selfie Pay loopt de authenticatie via de Mastercard-app. Om aan de slag te gaan neem je een selfie, die vervolgens als referentiepunt dient.

Wanneer je wil uitchecken na een online aankoop neem je dan je smartphone met app, lach je eens lief naar de selfiecamera, knipper je met je ogen (om te bewijzen dat je geen foto bent) en je betaling wordt goedgekeurd. Mastercard claimt dat het systeem een stuk sneller en gebruiksvriendelijker zal zijn dan de manier waarop je vandaag betalingen bevestigd. Geen fan van selfies, dan kan je ook de vingerafdruk van je smartphone gebruiken? Kwatongen kunnen zelfs suggereren dat die vingerafdruk-optie het hele gedoe met de selfie overbodig maakt.