In een testversie voor een toekomstige update van Google Maps is een interessante, nieuwe functie opgedoken: die van parkeerassistent. Wie de testversie heeft, krijgt tijdens zijn navigatie te zien hoe moeilijk het zal zijn om op de bestemming een parkeerplekje te vinden. Google klasseert de plaatsen als ‘makkelijk’, ‘gemiddeld’ of ‘beperkt’. Dat kan handig zijn om al dan niet te beslissen om meteen naar een rustiger gebied te trekken en daar je auto achter te laten.

Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe de functie juist werkt en of die rekening houdt met evenementen in de buurt. Wie bijvoorbeeld wil parkeren aan het Sportpaleis of het Koning Boudewijnstadion zal immers sterk afhankelijk zijn van activiteiten in die omgeving. Ook het uur van de dag kan een groot verschil maken.

Daarnaast weten we ook niet of Google zal beschikken over echte getallen. Mogelijk maakt het gewoon gebruik van de drukte in de buurt of van een raming door de gemiddelde drukte te gebruiken. Alleszins lijkt het weinig waarschijnlijk dat we zullen beschikken over concrete aanwijzingen wanneer we een parkeerplaats zoeken. Daarvoor zouden parkeergarages en andere plaatsen uitgerust worden met sensoren.

Ten slotte is het ook nog allesbehalve zeker dat de functie de overstap zal maken naar de definitieve versie. Goolge test wel vaker experimentele nieuwigheden uit, om ze nadien weer uit de app te halen voor die het grote publiek bereiken.