Over exact één week, op vrijdag 29 juli, viert Microsoft de eerste verjaardag van Windows 10. Daarmee zal ook een einde komen aan de gratis upgrade voor Windows 7- en 8-gebruikers.

Windows 10 is de laatste versie van Windows ooit. In plaats van een grote update om de drie jaar, heeft Microsoft de overstap gemaakt naar een model van Windows-as-a-Service, waarbij het besturingssysteem voortdurend van incrementele updates wordt voorzien en verbeterd.

Dat model is alleen interessant voor Microsoft wanneer iedereen er gebruik van maakt en het niet langer kreunt onder het zware gewicht van een bonte verzameling verouderde systemen die ook nog steeds ondersteuning moeten genieten. Om dat doel te bereiken, bood Microsoft gebruikers van Windows 7 of Windows 8 een jaar lang de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10.

Vorige maand gaf Microsoft aan dat Windows 10 al op zo’n 350 miljoen apparaten draait, maar er zijn nog steeds heel wat gebruikers die nog geen gebruik hebben gemaakt van de gratis upgrade. Volgens de laatste cijfers van StatCounter heeft  Windows wereldwijd een martkaandeel van 23 procent. Voor Windows 7 bedraagt dat percentage bijna 41 procent, terwijl Windows 8 nog een marktaandeel van 8,4 procent bezit.

In België heeft Windows 10 sinds mei reeds Windows 7 voorbijgestoken. Toch is ook in ons land nog ruimte voor verbetering. Windows 10 draait momenteel op 37 procent van de Belgische desktopsystemen, gevolgd door Windows 7 met 31,5 procent. Windows 8 hinkt achterop met 8,4 procent.

Wie de upgrade om welke reden dan ook tot nu heeft afgehouden, heeft dus nog een week de kans om dat alsnog gratis te doen. Daarna betaal je 139 euro voor een upgrade naar Windows 10 Home, of je koopt een nieuwe computer met Windows 10 voorgeïnstalleerd.

Ook wanneer je toch nog even aan Windows 7 of 8 wil blijven vasthouden, kan je maar beter de upgrade uitvoeren en daarna weer terugdraaien. Zo sta je geregistreerd als houder van een geldige Windows 10-licentie en kan je de upgrade op elk moment opnieuw installeren, zonder extra kosten.