Nu het eerste Tesla Autopilot-slachtoffer gevallen is, klinkt de kritiek op de elektrische autofabrikant erg luid. Elon Musk, CEO van Tesla, blijft overtuigd van zijn product, en analyseert elk ongeval heel grondig. Daarbij deelt hij ook telkens de korte versie via Twitter. Een Amerikaanse consumentenorganisatie, Consumer Reports, is echter van mening dat het bèta-programma van de Autopilot een slecht idee is, en roept op om het stop te zetten. Consumer Reports vraagt minstens om een nieuwe benaming van de functie. Autopilot geeft volgens hen de indruk dat de wagen volledig zelfstandig kan functioneren, zonder dat de bestuurder geconcentreerd moet zijn. Tot Tesla er zeker van kan zijn dat bestuurders hun handen te allen tijde op het stuur houden, vraagt de organisatie dat Tesla het programma stopzet.

Extra sensoren

Om aan die wens te voldoen, zou elk verkocht voertuig (en elk toekomstig model) voorzien moeten worden van extra sensoren op het stuur. Een gigantische investering waar Tesla niet meteen zin in heeft. Musk is zelfs van mening dat het niet altijd nodig is om het stuur in de hand te houden. Bovendien vraagt Consumer Reports dat Tesla zijn waarschuwing herformuleert. Momenteel zouden er te veel tegenstrijdigheden in de boodschap zitten. Langs de ene kant wordt immers gezegd dat de autopiloot de vervelende taken van autorijden helemaal overneemt, terwijl aan de andere kant even later wordt gezegd dat alle verantwoordelijkheid toch bij de chauffeur ligt.

Goed idee

Tesla blijft ondertussen alle kritiek pareren met de cijfers waarover het beschikt. Zo zegt het dat er ruim 200 miljoen kilometers werden gereden voor het eerste dodelijke ongeval zich voordeed. Ze claimen dan ook dat de resultaten fantastisch zijn. De vele filmpjes van bestuurders die gekke dingen doen met hun wagen bewijzen echter dat vele ongevallen maar op het nippertje werden afgeweerd. Is een wereldwijde toegang tot de bèta-functie dan wel zo’n goed idee?