"Geheime gesprekken", zo heet de nieuwe encryptie-fucntie waarmee Facebook momenteel experimenteert op Messenger. Een beperkte groep mensen kan er op dit ogenblik gebruik van maken om beveiligde berichten te versturen. Het netwerk werkt eraan om de encryptie in de loop van de zomer voor meer gebruikers beschikbaar te maken, al geeft het geen details of dat internationaal zal zijn. Geheime gesprekken kunnen enkel tussen twee personen gevoerd worden, met een grotere groep is het versleutelen van berichten nog niet mogelijk.

De functie zal ook niet standaard ingeschakeld zijn. Voor elk nieuw gesprek met één persoon kan je kiezen om dit versleuteld te laten lopen. "Dat is zo omdat veel mensen willen dat Messenger werkt wanneer je wisselt tussen toestellen, zoals een tablet, desktop of smartphone. Geheime gesprekken kunnen enkel op één toestel gelezen worden," verklaart Facebook die beslissing.

Wil je kunnen profiteren van de beveiliging van encryptie voor al je gesprekken, dan kan je je wenden tot Facebooks andere chat-app Whatsapp, dat wel volledige versleuteling ondersteunt. De encryptietechnologie die Facebook gebruikt, steunt op het Signal protocol van Open Whisper Systems. De ontwikkelaars van Open Whisper Systems stellen die technologie zelf al ter beschikking via een eigen beveiligde chat-app die de naam Signal draagt en kan bogen op de persoonlijke aanbeveling van NSA-klokkenluider Edward Snowden.