De populaire berichtendienst Snapchat kijkt tegen een rechtszaak aan. Een veertienjarige Amerikaanse jongen en zijn moeder dienden een klacht in nadat de jongen verschillende ‘interessante’ berichten kreeg aangeboden via de ‘Discover’-functie. Op die manier kunnen partners van Snapchat berichten adverteren die eventueel interessant kunnen zijn voor de gebruikers.

Enkele van die berichten krijgen kleurrijke titels mee als ’10 things he thinks when he can’t make you orgasm’, ‘I got high, blown and robbed when I was a pizza delivery guy’ en ’23 pictures that are too real if you’ve ever had seks with a penis’, waarbij beelden uit Disneyfilms worden geherinterpretteerd. Berichten die zowel de jongen als zijn moeder niet echt konden bekoren.

Snapchat beweert echter dat het niet verantwoordelijk is voor deze berichten omdat de partners, zoals Buzzfeed en MTV, een redactionele onafhankelijkheid kennen. Volgens The Verge houdt de dienst alsnog een oogje in het zeil, al wil het dat niet toegeven om zelf niet verantwoordelijk te worden gesteld.

Preuts

Op iTunes krijgt Snapchat een 12+-aanbeveling mee, in de Android Play Store echter niet. En zelfs voor iOS wordt de melding meegegeven dat sommige inhoud ongeschikt kan zijn voor 12-jarigen. De rechtszaak moet ervoor zorgen dat de berichtendienst ofwel de leeftijdsgrens optrekt, ofwel dat er een soort ouderlijk toezicht wordt ingesteld.

Ondanks de gekende preutsheid van Amerikaanse ouders vragen de jongen en zijn moeder niet dat de dienst opgekuisd wordt – ze geloven in vrije keuze voor de gebruikers – maar wel dat kinderen en jongeren beter afgeschermt kunnen worden tegen inhoud die ze niet willen zien.