In een persbericht stelt de Bluetooth Special Interest Group (SIG) de mogelijkheden van de nieuwe Bluetooth 5-standaard voor. Naast algemene verbeteringen in reikwijdte van het signaal alsook in snelheid, zal bluetooth binnenkort voor heel wat meer in staat zijn dan je gewend bent.

IoT is de toekomst

In het persbericht is het Internet of Things (IoT) de onmiskenbare hoofdrolspeler. De belangrijkste vooruitgangen van bluetooth, het bredere signaal en snellere transfersnelheden, worden rechtstreeks aan het internet der dingen gekoppeld. De maximale range waarin je in contact zal kunnen staan met bluetooth-apparaten wordt verviervoudigd, en de datatransfersnelheid wordt serieus opgekrikt in die mate dat ze verdubbeld wordt.

‘’Bluetooth 5 zal de manier veranderen waarop mensen het IoT zullen ervaren. Alles zal eenvoudig en gestroomlijnd rondom hen plaatsvinden. De verhoogde reikwijdte maakt IoT-verbindingen doorheen muren mogelijk, en een hogere snelheid zorgt voor een snellere gegevensoverdracht en snellere software-updates voor toestellen”, dat verklaarde Mark Powell, uitvoerend directeur van Bluetooth SIG.

Informatie via beacons

Een ander punt waar bluetooth op vooruit is gegaan, is de verhoogde capaciteit van informatie die kan worden uitgezonden. Dankzij die hogere capaciteit zal je bluetooth-verbinding nu kunnen worden ingezet voor advertentie/informatie-beacons en voor andere toepassingen aan de hand van je locatie. Die beacons zijn fysiek geplaatste bluetooth-hubs die informatie kunnen uitzenden naar alle mogelijke slimme apparaten die de standaard ondersteunen.

Bluetooth SIG wil dat er meer en meer wordt afgestapt van een model waarbij er steeds verbinding met apps moet worden gemaakt. Bluetooth wil een verbindingloos Internet of Things met minder noodzakelijke app downloads en minder verbinding via een app.

Toepassingsmogelijkheden

Denk daarbij zeker aan mogelijkheden zoals met Googles Nearby-API. Je komt bijvoorbeeld vlakbij een schoenenwinkel, en er verschijnt meteen een melding die een link naar de website van de winkel aanbiedt. Of je komt bijvoorbeeld in de luchthaven en je krijgt een melding waarin je te zien krijgt waar je je vluchtgegevens kan terugvinden.

Beacons worden volgens Bluetooth SIG voornamelijk een meerwaarde voor bedrijven, industriële toepassingen en thuisautomatisatie. Tegen 2020 zouden er 371 miljoen beacons moeten komen die aangestuurd worden door de nieuwe standaard.

Lange termijn

Maar Bluetooth 5 zal niet zomaar op je toestellen werken. De technologie moet eerst worden ingebouwd in nieuwe toestellen alvorens ze zal kunnen werken. De voordelen en nieuwe toepassingsmogelijkheden van de nieuwe standaard zullen dus vooral op langere termijn zichtbaar moeten worden. Bluetooth 5 zal eind dit jaar of begin volgend jaar verschijnen. Vanaf dan zouden er dus ondersteunde apparaten moeten verschijnen.