Het is bijna gedaan met gratis te upgraden naar Windows 10. Op 29 juli blaast Microsofts ‘laatste besturingssysteem ooit’ zijn eerste kaarsje uit, wat betekent dat iedereen die daarna nog wenst over te stappen, het volle pond zal moeten betalen. De prijs bedraagt 119 dollar, en waarschijnlijk zal dat in euro hetzelfde getal blijven. Wie toch een kopie van Windows 10 wenst te reserveren – om ooit in een verre toekomst alsnog te upgraden – kan dat.

Howtogeek heeft twee manieren gevonden waarop het mogelijk is. In beide gevallen gaat het erom dat je je computer eerst nu al upgradet naar Windows 10, om vervolgens weer te downgraden naar je huidige versie. Op die manier staat je computer ‘geregistreerd’ als houder van een geldige licentie, waardoor je later op eender welk moment gewoon kan overstappen. De voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat je begint vanaf een geldige versie van Windows 7 of 8.x.

Nog belangrijk om te weten: de geldige licentie is verbonden aan je computer, en niet aan je Microsoft-account. Je kan de upgrade dus enkel uitvoeren op een toestel dat je nu in dienst hebt. Bovendien vervalt de licentie als je een nieuw moederbord in je computer zou steken. Er zijn twee methodes om de truc uit te halen, eentje die makkelijk is, maar onvolledig; en eentje die iets moeilijker is, maar je wel de garantie geeft dat je later kan terugkeren naar de exacte staat van je computer zoals die nu is.

Lees de volledige methode, stap voor stap, op ZDNet.be