De landing van de eerste trap van de Falcon 9-raket van SpaceX op een autonoom schip in de Atlantische oceaan vorige maand was zonder meer historisch te noemen. SpaceX recupereerde eerder al de eerste trap van een raket na een landing op land, maar dat is voor de meeste lanceringen onmogelijk. De landing op zee is veel praktischer aangezien ze SpaceX in staat stelt om het grootste en duurste deel van zijn Falcon 9 na een orbitale lancering te recupereren.

Als het aan SpaceX ligt, luidt het succes een nieuw tijdperk voor de ruimtevaart in. Herbruikbare orbitale raketten behoren nu tot de mogelijkheden, tenminste als de booster na de landing nog steeds in goede staat is. Een nieuwe lancering van dezelfde raket zal uitsluitsel bieden.

In afwachting kan je een kijkje nemen op het droneschip tijdens de landing van de Falcon 9. SpaceX installeerde een 360°-camera op ‘Of course I still love you’ en deelde de spectaculaire beelden met het grote publiek. Wie op de computer kijkt, kan met zijn muis rondkijken. Gebruik je een smartphone, dan dient die als virtueel venster naar de video. Je moet dus fysiek rondkijken om de raket en de landing te zien. Het beste resultaat krijg je natuurlijk met de hulp van een VR-bril zoals de Google Cardboard. Zo lijkt het bijna alsof je mee op het schip stond.