Van een aangepast startscherm tot Windows Ink: veel nieuws in de Insider Preview.

Tijdens Build 2016 spendeerde Microsoft een hoop tijd aan het uitleggen van Windows Ink. Met deze functie kan je erg eenvoudig notities maken, op whiteboards schrijven en interageren met applicaties die de feature ondersteunen. In de recentste preview van Windows 10 zit Windows Ink vervat, waardoor je de functie voor het eerst zelf kan uitproberen.

Vernieuwd startmenu

Verder heeft Microsoft het startmenu van een grote update voorzien. De lijst met meest gebruikte apps en alle apps worden in de preview samengevoegd in het startscherm. Hierdoor kan je voortaan al je apps met een enkele klik bereiken. Ook belangrijke functies, zoals de instellingen, startknop en Windows Verkenner kan je eenvoudiger terugvinden. Deze hebben namelijk een plaatsje gekregen aan de linkerkant van het startmenu.

Om Windows 10 voor tablets te verbeteren, heeft Microsoft zijn heil gezocht bij Windows 8. De lijst met alle apps in het startmenu zal namelijk fullscreen worden getoond. Ook bevat de preview van Windows 10 een functie om de taakbalk bij tablets automatisch te verbergen. Door van onder naar boven te swipen kan je de balk zonder problemen terughalen.

Cortana

Ook aan Cortana heeft Microsoft een hoop wijzigingen aangebracht. De digitale assistent zal voortaan eveneens bereikbaar zijn vanaf het vergrendelscherm. Verder heeft Microsoft het eenvoudiger gemaakt om herinneringen in te stellen via Cortana en is het niet langer nodig om instellingen aan te passen of aan te melden om gebruik te kunnen maken van de assistent.

Verder is het Actiecentrum visueel verbeterd, is het icoontje van het centrum van plaats veranderd en kan je notificaties van Cortana in het Actiecentrum bekijken. Als laatste zijn aan de taakbalk en instellingenapp enkele aanpassingen gemaakt, waaronder een verbeterde agenda en app-management.

Fast ring

De preview zal worden uitgerold naar alle insiders die zich in de fast ring bevinden. Microsoft waarschuwt dat er erg veel aanpassingen zijn gemaakt aan Windows 10, waardoor nog niet alle functies even stabiel zijn. Wie liever zonder problemen op zijn computer werkt, kan daarom beter naar de slow ring overschakelen.