Huawei heeft tijdens een persconferentie in Londen de nieuwe P9 aan de wereld voorgesteld. De smartphone valt op door zijn dubbele camera aan de achterkant, die werd ontwikkeld in samenwerking met de gerenommeerde Duitse camerabouwer Leica.

De P9 is een 5,2 inchsmartphone met aluminium unibody en een Full HD-scherm. De bezel is amper 1,7 millimeter, waardoor het scherm tegen de rand van het toestel lijkt te plakken. De smartphone komt beschikbaar in gezandstraald aluminium in grijs, zilver, goud of roosgoud. Daarnaast wordt ook een variant met geborsteld aluminium en een wit exemplaar met keramische afwerking gelanceerd. Welke versies bij ons op de markt zullen komen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Net geheel onverwacht zit achter op het toestel een vingerafdruksensor. Die zou nog beter en veiliger zijn dan de sensor in de Mate 8, waar we zelf al erg van onder de indruk waren.

Onder de motorkap vinden we het beste wat Huawei momenteel te bieden heeft. Een Kirin 955-chipset vormt het hart van de telefoon. De octacoreprocessor bestaat uit vier kernen geklokt op 2,5 GHz en vier kernen met een kloksnelheid van 1,8 GHz. De 32 GB-versie van het toestel heeft 3 GB RAM aan boord, maar er komt ook een variant met 64 GB opslag en 4 GB RAM beschikbaar. Die zal echter niet bij ons op de markt verschijnen.

De batterij heeft een flinke capaciteit van 3.000 mAh, wat moet volstaan voor meer dan een dag zwaar gebruik. Naar goede gewoonte kon Huawei het niet laten om aan te stippen hoe dat bijna dubbel zo groot is als de batterij in de iPhone 6s. De P9 is de eerste smartphone van Huawei die gebruik maakt van de nieuwe USB-C-standaard en ondersteunt ook quick charging.

Dubbele camera

Sinds de lancering van de P6 in 2013 heeft Huawei jaar op jaar nieuwe innovaties geïntroduceerd om zijn smartphonecamera te verbeteren. Met de P9 roept het de hulp in van de Duitse camerafabrikant Leica om smartphonefotografie “naar een nieuw niveau te tillen”, zo kondigde Richard Yu, CEO van Huawei’s Consumer Business Group aan tijdens de persconferentie.

Om te duiden wat dat precies inhoudt, werd Oliver Kaltner, CEO van Leica, op het podium uitgenodigd. Op de fotografiemarkt biedt Leica premium producten in elk segment, maar veel mensen gebruiken tegenwoordig gewoon hun smartphone om foto’s te maken. Leica beseft dat het die trend niet kan negeren en hoopt dankzij de samenwerking met Huawei ook deze mensen te kunnen bereiken en zijn toekomst veilig te stellen.

De dubbele camera in de P9 is uitgerust met Leica-lenzen die speciaal voor de smartphone werden ontworpen en van hetzelfde kwaliteitslabel genieten als Leica’s lenzen voor traditionele camera’s. Achter de lenzen schuilen twee nieuwe 12 megapixelsensors van Sony (IMX286), met pixels die 24 procent groter zijn dan de sensor in de P8.

De ene camera maakt een foto in kleur, de andere in zwartwit. Die twee beelden worden samengevoegd tot één geheel dat er beter uitziet dan wat de camera’s afzonderlijk kunnen presteren. Omdat de twee camera’s worden gecombineerd om één foto te maken, kan de P9 volgens Huawei 90% meer licht opvangen dan de camera in de Samsung Galaxy S7 en zelfs 270% meer dan de iPhone 6s. Dat zijn grote woorden die we binnenkort graag aan een uitgebreide test onderwerpen.

Om in alle omstandigheden scherpe foto’s te kunnen maken, beschikt de P9 over laserfocus, dat voor het eerst door LG werd geïntroduceerd in de G3, terwijl de combinatie van twee lenzen ervoor zorgt dat je ook bij verre afstanden een onderwerp scherp in beeld kan brengen. Bovendien is de P9 volgens Huawei de eerste smartphone met een toegewijde beeldprocessor voor dieptezicht, die 200% sneller zou zijn dan een gelijkaardige softwareoplossing. Dat alles moet er voor zorgen dat je foto’s met ‘bokeh’ kan maken van professioneel niveau.

Ook de camera-app werd onder handen genomen, om helemaal in lijn te zijn met de designtaal van Leica. Zo maakte de smartphone zelfs het typische sluitergeluid van Leica wanneer je een foto maakt. Om volledige controle te krijgen over je foto’s, is er bovendien een professionele modus waarmee je alle instellingen manueel kan instellen.

P9 Plus

Naar het voorbeeld van Apple, waar Huawei zich erg graag mee vergelijkt, brengt het ook de P9 Plus op de markt. Die beschikt over een 5,5 inchscherm en zal beschikbaar zijn in het grijs, zilver, roos, roosgoud en keramisch wit.

Het scherm van de Plus biedt ondersteuning voor Press Touch, een functionaliteit die Huawei op de Mate S introduceerde onder de naam Force Touch en bij Apple bekend staat als 3D Touch. Ontwikkelaars kunnen zo extra functies vasthangen aan de hoeveelheid druk die je op het scherm zet

De P9 Plus onderscheidt zich verder van de P9 dankzij een grotere 3.400 mAh-batterij, een lichtsterke 8 megapixel selfiecamera en de toevoeging van een infraroodsensor. Daarmee kan je bijvoorbeeld je televisie of andere infraroodtoestellen aansturen.

Prijs en beschikbaarheid?

Huawei België heeft ons  bevestigd dat de P9 in ons land vanaf 549 euro over de toonbank zal gaan, terwijl de P9 Plus een prijskaartje van 699 euro krijgt opgeplakt. Pre-orders voor de Huawei P9 beginnen vanaf 11 april, met een algemene beschikbaarheid vanaf 20 april. De P9 Plus ligt pas vanaf 1 juni in de rekken.