Microsoft liet op zijn Build-keynote in zijn kaarten kijken voor het komende jaar. Zo leerden we dat ‘Ink’ belangrijk wordt, net als Cortana, en dat ‘bots’ de apps zullen vervangen in de toekomst. Rond Windows Phone bleef het echter oorverdovend stil. Na de keynote vertelde Windows-baas Terry Myerson aan een journalist van The Verge dat Windows Phone het komende jaar geen prioriteit is voor het bedrijf uit Redmond.

Het is merkwaardig te noemen aangezien de Windows Phone-markt vorig jaar stevige klappen kreeg. Myerson geeft zelf te kennen dat het mobiele platform onontbeerlijk blijft in het ‘One Windows’-verhaal. Met het Internet of Things in aantocht, kan het zich dan ook niet permitteren van niet aanwezig te zijn met enkele mobiele toestellen.

Volgend jaar

“We zijn toegewijd aan het 4 inchscherm, en er zal een tijd komen waarin het onze focus zal genieten, maar nu is het gewoon een deel van de familie, zonder te behoren tot onze kerntaken,” zegt Myerson. Volgend jaar zal naar verluidt het moment komen dat Microsoft ontwikkelaars wilt gaan aanspreken voor zijn Windows Phones.

“Als je veel klanten wilt aanspreken, is Windows Phone niet de manier om dat te doen,” is Myerson eerlijk. “Als je Windows-gebruikers wilt aanspreken, moet je dat doen op de 9 tot 30 inchschermen.”

Pokeren

Dat Windows Phone dus nog een jaar moet wachten, zal nefast zijn voor de verdere groei van het platform, al kan Microsoft dat mogelijks wel rechttrekken als de bots het verhoopte succes met zich meebrengen. Als die er immers in slagen om nuttiger te worden dan apps, zouden die wel eens kunnen zorgen voor een revolutie in smartphonegebruik. Ook de komst van Cortana naar België en Nederland zal bij ons mogelijk de boel kunnen rechthouden tot het zover is. Het is nu aan Microsoft om zijn kaarten juist uit te spelen.