Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een nieuwe week, een nieuw hoofdstuk in de Apple-iPhone-FBI-San Bernardino-zaak. Dit keer bericht de New York Times dat de hele kwestie rond een zogenaamd ‘GovtOS’ (Overheidsbesturingssysteem) al uitgebreid besproken werd binnen Apple. Enkele ingenieurs worden geciteerd; zij zouden reeds weten wie er aan een dergelijk OS zou moeten sleutelen indien Apple de rechtszaak verliest. Het gaat om enkele belangrijke medewerkers die niet bij naam worden genoemd.

Hierbij zijn een ingenieur die software ontwikkelde voor de iPhone, iPad en Apple TV, en voordien bij een ruimtevaartmaatschappij werkte; een ingenieur die omschreven wordt als Apples beste bug catcher, en dit reeds doet sinds de eerste iPod; en een derde die gespecialiseerd is in de beveiliging van de iPhone, Mac en Apple TV. Zonder deze drie zou het GovtOS bijna onhaalbaar zijn. Daarnaast zouden er nog 3 tot 7 anderen nodig zijn om het OS te ontwikkelen, een proces dat ongeveer een maand in beslag zou nemen.

Naar verluidt zijn de drie hoofdingenieurs echter te moralistisch om het raken van hun eigen os in overweging te nemen. Een bron binnen Apple vertelde de New York Times dat ze zich beschaamd voelen bij het idee alleen. Ingenieurs die zich bezig houden met beveiliging zijn naar verluidt dan ook meer gedreven door waarden dan door geld.