Bijna exact een jaar geleden bleek dat Android Lollipop een maand na lancering zijn marktaandeel kon verdubbelen naar 3,3 procent. Desalniettemin had het systeem nog een lange weg te gaan om zijn voorlopers in te halen. Dat is nu gebeurd: Lollipop is sinds deze maand het meest gebruikte besturingssysteem op Android-toestellen. 

Dat blijkt uit enkele statistieken die Google publiceerde. De cijfers tonen dat Lollipop het net haalt van KitKat met slechts een kleine 2 procent verschil. Jelly Bean pakt het brons met ongeveer 22 procent marktaandeel.

Lollipop bereikt deze mijlpaal zestien maanden na de lancering in het najaar van 2014. Hoe snel een Android-besturingssysteem uitrolt hangt vooral af van de fabrikanten en telecomproviders die het systeem willen aanpassen. Daardoor wordt niet elk toestel tegelijkertijd uitgerust met de allernieuwste versie, en duurt het even voor Android-systemen gangbaar worden. De adoptie van Lollipop liet dus even op zich wachten, maar bereikt nu dan toch een hoogtepunt.

Het meest recente Android-besturingssysteem, Marshmallow, dateert van oktober 2015 en had een moeilijke start. Op dit moment is het systeem goed voor een ondermaatse 2,3 procent van de markt. Zoals gewoonlijk is het afwachten wanneer Marshmallow voor een breder publiek beschikbaar wordt, maar met de lancering van enkele nieuwe toestellen die standaard op het recente besturingssysteem draaien en steeds meer upgrades voor bestaande toestellen, zullen de cijfers gestaag de lucht in gaan.