Adobe beseft dat de dagen van Flash zijn geteld en moedigt ontwikkelaars voortaan aan om content te bouwen met nieuwe webstandaarden. Daarnaast kondigt het ook een naamsverandering aan voor zijn animeersoftware Flash Professional CC naar Animate CC.

Flash is al meer dan tien jaar een stille dood aan het sterven, maar voorlopig is het nog niet gelukt om de software volledig uit te roeien. De software was ooit de manier om animaties en spelletjes voor het web te maken, maar werd sindsdien ingehaald door andere standaarden zoals bijvoorbeeld HTML 5.

De reden daarvoor is tweeledig. Enerzijds zorgt Flash ervoor dat pagina’s trager laden en weegt het zwaarder op de batterij van je laptop. Bovendien wordt de software niet ondersteund op smartphones en tablets. Anderzijds wordt Flash al zijn hele leven geplaagd door beveiligingsproblemen, waardoor het voor veel hackers het tooltje bij uitstek is geworden om op je computer binnen te breken.

Adobe’s aanmoediging om over te stappen naar andere webstandaarden, betekent nog niet dat Flash vanaf morgen plots verdwenen zal zijn. Dat ligt volledig in handen van de webontwikkelaars. Zolang de software nog wordt gebruikt, zal Adobe ze blijven ondersteunen, al zal de focus voornamelijk op beveiligingsupdates liggen.

De naamsverandering van Flash Professional CC naar Animate CC, stelt Adobe in een betere positie om zijn animatiesoftware ook in de toekomst nog aan de man te krijgen. De software berust immers niet alleen meer op Flash, en is ook in staat om animaties in HTML 5 te creëren. Volgens Adobe is vandaag al een derde van de content die wordt gemaakt met Flash Professional in HTML 5 geschreven. De naamsverandering zal begin volgend jaar worden doorgevoerd.