Facebook ziet zichzelf als een digitale extensie van je leven, en in dat opzicht wil de website zich ook bezig houden met je romances. Niemand vormt immers écht een koppel totdat het Facebook-official is, en niemand is uit elkaar totdat het op z’n minst ‘ingewikkeld’ is geworden op het sociale netwerk.

Een breuk tussen twee mensen brengt echter vervelende gevolgen met zich mee voor de facebookfanaat. Hij of zij zal zijn nieuwsfeed naar alle waarschijnlijkheid nog steeds gevuld zien met nieuws over de ex-partner, tag-suggesties kunnen pijnlijke herinneringen weer bovenhalen, en een slecht getimede melding van een comment op een foto waar jullie alle twee nog opstaan heeft zorgt misschien voor de druppel die de tranen-emmer doet overlopen.

Zuckerberg komt je nu troosten met enkele nieuwe functies en tools. Beëindig je een Facebookrelatie, dan krijg je de mogelijkheid om minder van een ex-geliefde op Facebook te zien. Het sociale netwerk zal je foto’s en posts van het ex besparen, zonder dat je de persoon ook moet blocken. Zijn of haar naam zal evenmin voorgesteld worden bij het taggen, en je kan jezelf met één druk op de knop un-taggen in beelden waar je met z’n tweeën op staat. Verder krijg je automatisch een heleboel opties om bijvoorbeeld te limiteren wie door oude posts met het ex mag snuffelen.

Facebook test de functies momenteel via zijn app in de VS. Het netwerk wijst er op dat de tools niet verplicht zijn. Wie echt wil, mag ook normaal doen. Na de test rolt de functie wereldwijd uit.