De Rij Veilig-app van a.s.r. wil een einde maken aan alle autobestuurders die toch maar niet van hun smartphone kunnen afblijven. Wanneer je de app opstart, blijft hij in de achtergrond sluimeren. Van zodra de app detecteert dat je sneller dan 15 km/u rijdt, worden alle inkomende meldingen geblokkeerd. Wanneer je opnieuw stil staat, komen alle meldingen binnen.

De app laat je wel toe om handenvrij te bellen en deactiveert de navigatie ook niet. Zit je niet in de auto maar bijvoorbeeld op de tram of bus? Schakel dan de passagiersmodus in om je smartphone toch actief te gebruiken.

Uit een Nederlands onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in 2013 blijkt dat afleiding in het verkeer goed is voor 5 tot 25 procent van alle verkeersongevallen. Het uitvoeren van een niet autorijden-gerelateerde taak speelt een rol in 23% van auto-ongevallen. Vaak is dit het bedienen van een telefoon. Pittig cijfer: 3% van de dodelijke ongevallen komt door sms’en achter het stuur.

De app is een leuk idee waar verzekeraars in de toekomst wel eens extra premies voor kunnen geven. Het concept staat nog maar in de kinderschoenen, maar het idee vinden we alvast uitstekend. Je kan de Rij Veilig app van a.s.r. downloaden in de Play Store. Windows Phone- en iOS-gebruikers blijven voorlopig nog in de kou staan.