Zelfrijdende wagens zouden veiliger zijn dan mensen achter het stuur. Wie al eens het Brusselse doorkruiste (doorkroop?) tijdens de spits begrijpt waarom. Jij en ik zijn geweldige chauffeurs, maar het zijn die andere amateurs die het verpesten voor de rest. “Verplicht al die slechte bestuurders om een zelfrijdende Tesla te kopen”, hoor ik ja denken, “dan kan ik van mijn rit genieten.”

Helaas blijkt het niet zo eenvoudig te zijn. Het fileprobleem zal pas echt opgelost raken wanneer we allemaal met zo’n zelfrijdende auto rondbollen.  Programmeurs Peter Cardwell-Gardner en Mark Backler maakte een eenvoudig spelletje dat duidelijk maakt waarom dat het geval is. In het spel rijden een heleboel wagens braafjes in een cirkel. Jij kan de controle van één van de wagens overnemen, en al snel wordt duidelijk wat het probleem is. Hint: je bent toch een slechtere bestuurder dan je denkt en je veroorzaakt files.

Een zelfrijdend wagenpark is nog niet voor morgen, maar de interactieve illustratie toont de voordelen al aan. Als bijkomend pluspunt geeft het spelletje een erg goede illustratie van de manier waarop accordeonfiles ontstaan: een korte vertraging heeft een groot effect voor het hele verkeer. Rijd je met een vrachtwagen en ligt jouw snelheid 2 km/u hoger dan die van je collega? Houd dan dit spelletje in het achterhoofd alvorens je voorbij steekt.