Nokia wil weer gaan doen waar het jarenlang bekend voor stond: uiterst betrouwbare GSM’s maken. “We zoeken naar gepaste partners,” zegt Nokia topman Rajeev Suri. “Microsoft maakt mobiele telefoons. Wij zouden ze enkel ontwerpen en onze merknaam beschikbaar stellen per licentie”. Nokia deed dit eerder al voor de bouw van zijn tablets, die geproduceerd werden door het Taiwanese Foxconn in 2014.

De nieuwe Nokia’s verschijnen ten vroegste in 2016, omdat het bedrijf gebonden is aan een overeenkomst met Microsoft. Deze deal maakt deel uit van de verkoop van de mobiele afdeling aan de softwaregigant.

Die verkoop dateert nog maar van vorig jaar nadat de verkoopcijfers al jaren tanende waren. Dat Nokia zo snel op zijn stappen terugkeert, is dan ook opmerkelijk te noemen. Microsoft heeft aan de deal overigens een stevig verlieslatende mobiele afdeling overgehouden die hen slechts 3% van de mobiele markt opleverde. Verwacht wordt dat het bedrijf minstens een deel, en waarschijnlijk zelfs alles, gaat afschrijven van de 7,2 miljard dollar die het betaald heeft aan Nokia.

Bovendien doen geruchten de ronde dat Microsoft zich gaat afwenden van de mobiele markt. Geruchten die almaar luider zijn gaan klinken na het vertrek Stephen Elop. De Canadees werd aan het hoofd gezet van Microsoft’s Devices & Services nadat hij eerder de eerste niet-Finse CEO van Nokia was.