Ondanks de enorme populariteit van de streamingdienst Spotify, heeft het bedrijf behoorlijk moeite om winst te maken. Hoewel Spotify 60 miljoen actieve gebruikers heeft, betaalt slechts een kwart hiervan voor zijn muziek.

Per gratis gebruiker haalde de dienst in 2012 nog 40 cent per maand op aan advertentie-inkomsten. Dit was in 2014 gedaald naar 26 cent per maand. En hoewel de omzet over 2014 met 45 procent steeg naar 1,1 miljard dollar ten opzichte van het jaar daarvoor, boekte het bedrijf een verlies van 165 miljoen euro, zo meldt Reuters.

Het is dan ook niet verrassend dat Spotify zijn diensten gaat uitbreiden. Onder de noemer Spotify Now gaat Spotify naast muziek onder andere ook videoclips en podcasts aanbieden. Ook gaat de streamingdienst entertainment, nieuws en clips tonen van onder andere Comedy Central, Vice en TED.

Maar dat is nog niet alles. Met Spotify Originals gaat de dienst ook zelfgemaakte content aanbieden, speciaal aangepast op jouw wensen en smaak.

Vanaf deze zomer wordt ook hardlopen nog leuker dankzij een samenwerking tussen Nike en Spotify. Met Spotify Running kun je namelijk muziek luisteren tijdens het hardlopen die zich aanpast aan je hartslag en tempo. Deze functie maakt gebruik van de hardware aanwezig in je smartphone (accelerometer, etc.) om je snelheid te bepalen, en speelt automatisch nummers die je 'runners high' en motivatie op pijl moeten houden. Hieronder valt ook muziek die Spotify zelf heeft gecomponeerd.

Daniel Ek, oprichter en CEO van Spotify: “We brengen je een rijkere Spotify-ervaring. We willen dat Spotify je helpt bij het maken van een soundtrack voor je leven door een nog bredere wereld aan entertainment te bieden, met een geweldige mix van muziek, podcasts en video’s die je door de dag heen kunt bekijken en luisteren. Dit is nog maar het begin.”

Spotify Now wordt op dit moment uitgerold in de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden. Nederland en België zullen nog even moeten wachten. Spotify Running wordt momenteel uitgerold voor iOS. Deze functie is geïntegreerd in de Nike+-applicatie. Later volgt ook integratie met RunKeeper.