Microsoft heeft een heleboel nieuwe features toegevoegd aan Outlook.com en de site ook een grafische opfrisbeurt gegeven. Er komen bijvoorbeeld dertien nieuwe thema’s die het uitzicht van de maildienst beter moeten doen aansluiten bij de toekomstige versies van Outlook.

De grootste nieuwigheid zijn de ‘add-ins’ die Microsoft eerder al op zijn Build-conferentie aankondigde. Add-ins duiken op als je een bericht leest of opmaakt en helpen om de taken waar je mee bezig bent snel af te handelen. Zo zijn er ingebouwde add-ins voor Bing Maps, ‘My Templates’ en ‘Suggested Meetings’, maar er komen ook add-ins van derden als PayPal en Uber.

Clutter is dan weer een (optionele) functie die berichten die je niet opent, automatisch in een aparte folder verzamelt. Op die manier moet je Inbox netjes en overzichtelijk blijven. Volgens Microsoft leert Clutter na een tijdje welke mails het mag wegfilteren en kunnen gebruikers ook manueel berichten in de speciale folder stoppen om het programma te helpen trainen.

Ook de zoek-interface, een zwak punt in Outlook.com, wordt op de schop genomen. Mensen die je regelmatig mailt, worden automatisch uitgelicht als je bepaalde zaken zoekt en zoekresultaten kunnen gefilterd worden op afzender, folder, datum of bijlages.

Als een afzender een link naar een webpagina of YouTube-video in zijn mailtje zet, krijgen Outlook-gebruikers vanaf nu daarvan een kleine preview te zien. Het wordt ook mogelijk om afbeeldingen rechtstreeks in mailtjes te plakken en mailtjes intikken kan nu ook in een nieuw, apart venster gebeuren. Daarnaast kunnen belangrijke mails vastgepind worden aan de bovenkant van de Inbox.

Skype is altijd al een onderdeel geweest van Outlook.com, maar Microsoft heeft de integratie van de telefoondienst verder verbeterd. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om te babbelen met iemand waarmee je mailt of om een videogesprek op te starten. Voor gebruikers van OneDrive wordt het dan weer eenvoudiger om grote bestanden te mailen door ze van een OneDrive-link te voorzien.

Alle nieuwe features van Outlook.com komen meteen beschikbaar, maar niet alle gebruikers kunnen er al direct gebruik van maken. Microsoft rolt ze gradueel uit en verfijnt ze verder naargelang de feedback die het bedrijf binnenkrijgt. 

Enkele weken geleden bracht The Verge het nieuws dat Outlook.com ondergebracht zou worden bij Office 365. Vermoedelijk is deze oppoetsbeurt daarvan de eerste stap.