De tekst van het verdrag werd gepost op een Russische overheidswebsite, zo meldt The Wall Street Journal. De landen zijn overeengekomen om geen cyberaanvallen tegen elkaar te lanceren en elkaar te helpen als hackers “het interne politieke of socio-economische klimaat destabiliseren”, “de publieke orde verstoren” of “zich bemoeien met de interne zaken van de naties”.

Ook zullen de ordediensten van China en Rusland nauwer gaan samenwerken en meer informatie uitwisselen. Sinds de Westerse boycot van Rusland na de inval in Oekraïne is het land steeds meer afstand gaan nemen van Europa en de VS en zoekt het toenadering in het Oosten. De VS beschuldigen Rusland en China er dan weer van om achter veel cyberaanvallen te zitten die gericht zijn op Amerika.

Sommige Russische politici roepen ook op om meer controlemaatregelen op te leggen op het internet, vooral na de onthullingen van Edward Snowden. President Poetin wil belangrijke computerinfrastructuur binnen de Russische grenzen houden en beklaagde zich er vorig jaar nog over dat het internet begonnen is als een “CIA-project”. Rusland heeft ook al aangegeven dat het aan een actieplan werkt als buitenstaanders het Russische deel van het internet proberen afsluiten.

De Russisch-Chinese samenwerking is overigens niet uniek. De VS en Europa zijn ook aan een akkoord aan het werken om gegevens over Amerikaanse en Europese burgers uit te wisselen.