Microsoft heeft sterke ambities met Windows 10: 1 miljard toestellen tegen 2018. Om dat doel te halen, biedt het Windows 10 gratis aan tot één jaar na de lancering van het nieuwe besturingssysteem. Hoeveel het daarna gaat kosten, weet Microsoft zelf nog niet.

Joe Belfiore, vice president of operating systems, wist geen antwoord op onze vraag rond de prijs van Windows 10. Microsoft wil gewoon dat Windows 10 op zoveel mogelijk toestellen draait. Om dat te bereiken, is gratis de allerbeste strategie. Microsoft heeft het nog nooit over de prijs gehad, en dat wil het ook zo houden voorlopig.

Microsoft gokt zwaar met Windows 10 als besturingssysteem dat op elk toestel aanwezig zou moeten zijn, van kleine smartphones tot desktops, hybride laptops en tablets. Één besturingssysteem met universele apps die op elk platform moeten werken, allemaal geleverd via Microsofts eigen cloud.

“De strategie van Microsoft is meer dan Windows 10 alleen, maar een succesvolle lancering van het OS en snelle adaptatie is cruciaal voor de fundering van Microsofts transitie naar een ander business model,” zegt Geoff Blaber, vice president van Microsoft Amerika.

Hoe zullen we Windows 10 gebruiken in de toekomst? Belfiore: “Het zal sterk vergelijkbaar zijn met het model dat je op smartphones ziet.”

Onzekerheid over het prijskaartje van Windows 10 verplicht gebruikers om zeker snel genoeg te upgraden, maar het wekt ook een belangrijke vraag op. Zal Windows 10 altijd gratis blijven, maar moeten we betalen voor toekomstige upgrades? Er bestaat nog veel onzekerheid over dat business model, maar omdat Microsoft zelf nog niets wil lossen over de prijs van Windows 10, voedt het wel de geruchten.