Wanneer je je mobiele telefoon of tablet wil opladen, moet je op zoek naar een stopcontact. Over tien jaar is dat iets van het verleden. Als we tenminste het onderzoek van IHS moeten geloven.

In 2014 stond de teller van draadloos oplaadbare apparaten op 55 miljoen eenheden. Dit jaar groeit dat aantal volgens IHS door naar 120 miljoen. Het onderzoeksbedrijf verwacht dat de populariteit van draadloos opladen blijft toenemen en dat in 2024 meer dan 2 miljard eenheden verscheept worden.

Draadloos opladen is van grote invloed op de techbranche. Tot nu toe moeten gebruikers actief op zoek naar een oplader en stopcontact om hun apparaten weer van energie te voorzien. Over enige tijd is het voldoende om het apparaat op een oplaadplek te leggen. Weg met alle draden.

Verschillende standaarden

Een van de grootste struikelblokken voor draadloos opladen is comptabiliteit. De meeste hedendaagse apparatuur kan nog niet met de techniek overweg en de apparaten die dat wel kunnen hebben te maken met verschillende – en concurrerende – standaarden.

De Wireless Power Consortium biedt Qi draadloos laden. Deze technologie is niet compatibel met de standaarden van Power Matters Alliance (PMA) en Alliance for Wireless Power. Deze laatste twee organisaties gaan in juli fuseren om makkelijker de concurrentiestrijd aan te kunnen. Qi doet daar niet aan mee.

Voorheen waren de meeste smartphones die draadloos opladen ondersteunden, gebaseerd op de Qi-standaard. Nu raakt de PMA-standaard steeds meer in trek. De recent gelanceerde Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge kunnen bijvoorbeeld overweg met beide standaarden om het probleem te verhelpen.

De consument kan in problemen komen door de verschillende varianten. Uiteraard verkopen fabrikanten opladers voor hun eigen producten, maar wie op zoek gaat naar accessoires van derden moeten dan wel weten met welke standaard zijn product werkt om ervoor te zorgen dat het compatibel is. 

Enorme groei

Volgens IHS is het draadloos opladen nog niet bekend bij het grote publiek omdat veel bekende merken het nog niet gebruiken. Door de verschillende standaarden is er ook veel onduidelijkheid ontstaan. Daar ligt een mooie taak voor de fabrikanten: de consument de voordelen van draadloos opladen laten inzien.

De cijfers liegen namelijk niet. IHS claimt dat draadloos opladen een enorme groei gaat doormaken. Zelfs met de verschillende standaarden en de onduidelijkheid, zal de technologie gedijden. In 2015 gaat er zo'n 1,7 miljard dollar in om. Over tien jaar ligt dat bedrag dichter bij de 15 miljard dollar.