Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

“Wij moeten ons niet aanpassen aan de woonst van de toekomst, de woonst moet zich aanpassen aan ons.” Dat was de teneur van Samsungs voorstelling van Smart Home op de Experience Days in Mechelen. Om aan die eis tegemoet te komen moet ons huis slim worden. Die intelligentie zal komen van allerhande sensoren die met elkaar verbonden zijn. Dergelijke systemen bestaan vandaag al, maar ze hebben één groot nadeel: als je lampen van merk X zijn, je smart plugs van merk Y en je thermostaat van merk Z, dan mag je telkens in drie apps rondzoeken om de nodige aanpassingen te doen. Moeten er dingen geautomatiseerd worden, dan is compabiliteit met IFTTT een noodzaak.

Automatisering

Het Open Interconnect Consortium, vorig jaar uit de grond gestampt door onder andere Samsung, Intel en Broadcom, moet daar verandering in brengen. Toestellen van leden van het consortium zullen onderling compatibel zijn, en kunnen bijgevolg allemaal bedient worden vanuit één centrale app.

Samsung demonstreerde wat dat precies inhoudt. In het slimme huis van morgen sta je op waarna je verlichting aan springt, muziek begint en de koffie wordt gezet. Verlaat je het huis, dan gaat alles op slot, en wanneer je terug thuis komt is alles aangenaam verwarmd. Belt wat later iemand aan de deur, dan krijg je op je tv te zien wie er in je huis binnen wil. Is het een vriend? Dan open je de deur vanop je smartphone.

Samenwerking

De technologie is niet uniek, maar de meerwaarde hier komt van het feit dat toestellen van Samsung naadloos samen speelde met onder andere de Nest van Google, de slimme verlichting van Sylvania en het slimme slot van Assa Abloy. Samsung kondigde vervolgens aan dat het ook zelf een heleboel slimme domoticatoestellen op de markt zal brengen. Onder welke naam dat zal gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Samsung nam niet zo lang geleden Smart Things over, en dat bedrijf is al actief in de VS. Tegen het laatste kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van volgend jaar verschijnt dat bestaande portfolio hier op de markt, waarschijnlijk met het Smart Home-logo.

Samsung zal met Smart Home in eerste instantie een centrale hub aanbieden, vergezeld van onder andere een deursensor, een slim stopcontact, een bewegingssensor en een vochtsensor. Tegen 2017 belooft de Koreaanse fabrikant dat alle mobiele toestellen en tv’s compatibel zullen zijn met Smart Home en tegen 2020 moeten alle Samsungtoestellen met elkaar kunnen praten, van de koelkast tot de airco.

Leren

De toekomstvisie van Samsung beperkt zich niet tot een verzameling verbonden toestellen van merken allerhande: het slimme huis moet verder gaan. Binnen een paar jaar moet het domoticasysteem leren van je gedrag en zich automatisch aanpassen aan je levensstijl. Samsung is niet alleen in zijn visie en het ziet er naar uit dat er geen grote obstakels zijn voor het bereiken er van. Wanneer Dave binnen een paar jaar zijn verwarming wil hoger zetten, en een mannenstem door de verbonden luidsprekers negatief reageert met “I’m sorry, I’m afraid can’t do that”, moeten we met andere woorden niet verrast zijn.

Hoe het huis van de toekomst er zal uitzien hangt uiteindelijk af van enthousiasme. Het enthousiasme van ontwikkelaars om met z’n allen in één consortium te stappen enerzijds, maar ook jouw enthousiasme om te investeren in een slim huis. Het voordeel aan een hedendaags domoticasysteem is dat de installatie achteraf kan gebeuren. Een basispakket aan toestellen is niet zo duur, en je kan de functionaliteit van je systeem stapsgewijs uitbreiden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.