Naast een aantal andere nieuwe producten kondigde Apple vandaag officieel de Watch aan, de eerste smartwatch van het merk.

De Watch werd eind vorig jaar al aangekondigd, maar toen kregen we nog maar een beperkt aantal details over het horloge. De aanwezige pers zal ook vandaag pas voor het eerst de kans krijgen om het horloge van naderbij te bestuderen.

Wat kan die Watch nu zoal? Voor het grootste deel: alles wat je van een smartwatch zou verwachten. Verschillende stijlen klok-interfaces die je zelf kan aanpassen (inclusief een instant-redactiefavoriet: de dansende Mickey Mouse); intelligente notificaties; een app waarmee je je muziek kan bedienen; en de mogelijkheid om telefoontjes te plegen en berichten te versturen (en beantwoorden) van op je uurwerk zijn daarbij de belangrijkste features. Ook de slimme assistente Siri zal van de partij zijn; handig, nu ze sinds kort ook in staat is om Nederlands te begrijpen.

Siri schakel je in door stemcommando's te geven, en er zijn wel meer zaken op de Watch die je op die manier bedient. Zoals gezegd kan je bijvoorbeeld berichtjes versturen en beantwoorden, en dat doe je ofwel met een aantal voorgeprogrammeerde standaardantwoorden, ofwel met spraak, door het bericht te dicteren en dan te verzenden als tekst of als audiobericht (een toetsenbord zagen we niet, en dat is waarschijnlijk maar goed ook).

Er werd eerder ook sterk gespeculeerd over het batterijleven van het slimme gadget, en ook daar werden vandaag de vragen beantwoord. De Watch zou 18 uur moeten meegaan op een oplaadbeurt, één dag dus – weinig, net zoals de meeste smartwatches die je vandaag kan verkrijgen. Apple probeert dat te compenseren met een opmerkelijke oplader, die magnetisch op z'n plaats klikt achterop de behuizing. Een miraculeus sterke batterij was natuurlijk fijn geweest, maar als deze oplader even goed werkt als het merk laat uitschijnen, is het in elk geval een welkome verbetering over de micro-usb's en gammele oplaaddockjes die de meeste andere smartwatches gebruiken.

Een marathon met Christy Turlington

Apple besteedt niet geheel onverwacht ook de nodige aandacht aan de gezondheids- en fitnessaspecten van hun nieuwe uurwerk. Daarvoor werd vrouwenrechtenactiviste en ex-topmodel Christy Turlington, die marathons loopt voor haar organisatie Every Mother Counts, tot ambassadrice van het moment gebombardeerd. Naast het opvolgen van je dagelijkse beweging, workouts en hartslag, zal het horloge (met de Workout-app) je proberen aanmoedigen om meer te bewegen en minder lang stil te zitten met gepersonaliseerde notificaties.

Zoals eerder al aangekondigd zal je die hartslag ook kunnen doorsturen naar een andere Apple Watch – heel 'romantisch', heel gimmicky, maar de communicatie tussen verschillende Watches opent wel een aantal mogelijkheden.

Meer features

Cook legde tijdens de presentatie uiteraard de nodige nadruk op de "fantastische community van app-ontwikkelaars" waar z'n bedrijf op kan rekenen, en haalde daarbij al een aantal voorbeelden aan, zoals Uber, Shazam en Instagram. Ook naar de mogelijkheden in combinatie met domoticatoepassingen werd gehint.

Ook praktisch: Passbook wordt geïntegreerd op het horloge, en er werd een demo getoond van een SPG-app (een grote hotelketen) waarmee het horloge zowel dient als bevestiging van je reservatie als als sleutel voor je kamer.

Het horloge zal natuurlijk ook ondersteuning bieden voor Apple Pay, Apples betaalsysteem dat samen met de iPhone 6 en 6 Plus geïntroduceerd werd. Voorlopig zijn we daar echter niks mee aan deze kant van de oceaan: het systeem is nog beperkt tot de Verenigde Staten.

Voor wie zich nog afvraagt hoe de Watch met z'n bijhorende iPhone zal communiceren: dat kan zowel via bluetooth als wifi, waardoor de twee toestellen bijvoorbeeld bij je thuis niet op bluetooth-bereikbare afstand van elkaar moeten liggen. Je doorzoekt en downloadt overigens ook alle Watch-apps via je iPhone, en de volledige setup (van je favoriete klok tot het bepalen welke notificaties je zoal wil krijgen) gebeurt eveneens via de Watch-app op je telefoon.

Kleuren en smaken

Zoals eerder al werd aangekondigd, worden er drie lijnen uitgebracht in de Watch, en elk model komt in twee maten (38 en 42 milimeter) – wat van Apple in elk geval al het eerste merk maakt dat z’n horloge schijnbaar ook graag rond vrouwenpolsen wil zien prijken. De goedkoopste reeks in de Apple Watch Sport, met een behuizing van aluminium – volgens Apple zelf een nieuwe legering die tot 60 procent sterker is dan de standaard gebruikte materialen – en kleurrijke rubberen bandjes. Deze modellen kosten 399 euro voor het kleine en 449 euro voor het grote model.

De meest veelzijdige reeks is de Apple Watch Collection; de behuizing is hier gemaakt van roestvrij staal (alweer een specifieke variant, die dit keer tot 80 procent sterker zou zijn) en klanten krijgen de keuze uit een breed gamma lederen en metalen bandjes. Prijzen zullen hier, afhankelijk van de gekozen band, variëren van 649 tot 1199 dollar voor het kleine model; een maatje groter kost steeds 50 euro meer.

De Apple Watch Edition, ten slotte, is het high-end model van de nieuwe smartwatch en heeft een prijskaartje waar de gemiddelde sterveling even van zal moeten slikken. Het is een versie met een 18-karaats roze- of geelgouden behuizing, een speciale lederen band in een aantal kleuren, die in beperkte oplages én in een beperkt aantal winkels zal worden verkocht. Het gadget zal daar voor een luttele 11.000 euro over de plank gaan. Exorbitant? Absoluut, maar dat zijn gouden horloges natuurlijk altijd – slim of niet slim. Je zou er haast een lening voor moeten afsluiten.

Zal de Apple Watch een daverend succes worden? Is het de revolutionaire smartwatch die de smartwatches écht zal lanceren? Geen idee. Ondergetekende is geen horlogedrager en heeft ook twijfels bij nog een extra stukje draagbare technologie – en daar ben ik zeker niet alleen in. Voor zover we uit de aankondiging van vandaag kunnen afleiden, ziet het er in elk geval naar uit dat de Apple Watch een uitstekende smartwatch zal worden, met vlotte integratie met de rest van het ecosysteem, en dat is waarschijnlijk voldoende om een mooi aantal nieuwsgierige iOS-gebruikers over de schreef te trekken. Verder blijft het koffiedik kijken, en wachten op de eerste reviews – en de eerste verkoopscijfers.

Het horloge zal vanaf 10 april beschikbaar worden voor pre-orders en vanaf 24 april geleverd worden – tenminste, in de eerste groep landen, waar België en Nederland naar goede gewoonte niet bijhoren. Er werden ook nog geen verdere releasedata bekendgemaakt. Wie écht niet kan wachten, zal een tripje naar Frankrijk of Duitsland moeten inplannen.