Schermspecialist DisplayMate heeft het 5,1 inch WQHD-amoledscherm van de Samsung Galaxy S6 aan een analyse onderworpen, en kwam tot de conclusie dat dit het beste scherm is dat je vandaag in een smartphone kan krijgen, en wel om verschillende redenen.

Amoled heeft een lange weg afgelegd om de concurrentie aan te kunnen met LCD-schermen wat betreft helderheid, reflectie en kleurechtheid. Schermen zoals die op de originele Galaxy S waren te warm en hadden een te lage helderheid. Daarnaast waren de toestellen buiten zo goed als onbruikbaar omdat het scherm enorm reflecteerde. Deze problemen zijn stap voor stap opgelost met het scherm van de Galaxy S6 als ultieme wapenfeit.

Het scherm van de S6 maakt gebruik van PenTile-technologie. Dat houdt in dat de helft van het aantal rode en blauwe subpixels wordt gebruikt ten opzichte van de groene, maar door de extreme dichtheid van het paneel, in combinatie met het gebruik van diamantvormige subpixels zijn individuele elementen zo goed als onzichtbaar. In mensentaal betekent dit dat je perfecte ogen moet hebben, en het toestel ongeveer 15 cm van je gezicht moet houden om ook maar ene beetje individuele pixels te kunnen onderscheiden.

Daarnaast zijn er verschillende weergavemodi ingebouwd in de software van het toestel. Er is een adaptieve modus, een fotografiemodus, en een basismodus. De adaptieve modus maakt gebruik van de lichtsensor om het scherm aan te passen en meer levendig te maken. Dit wijkt soms wat af van het klassieke RGB-schema, maar sommige mensen houden daarvan. De fotografiemodus brengt het scherm juist zo dicht mogelijk bij dit schema als mogelijk. Volgens de analyse van DisplayMate is het zelfs bijna perfect; beter nog dat het LCD-scherm van de iPhone 6. De basismodus geeft de kleuren zo realistisch mogelijk weer.

Amoledschermen stonden bekend als batterijverslinders. Ook dat is verleden tijd. De Galaxy S5 gebruikte gemiddeld 0.82 watt. De S6 slechts 0.65 watt, een verbetering van ruim 20 procent. De iPhone 6 verbruikt gemiddeld 1.52 watt. Dit is als volgt te verklaren. Hoe hoger de resolutie op een LCD-scherm, des te meer licht kost het om door deze steeds kleiner wordende pixels te schijnen. Bij amoledschermen wordt het licht geproduceerd door de pixels zelf, dus die hebben geen last van dat probleem. Qua helderheid wint de iPhone wel met 566 cd/m2. De S6 scoort 348 cd/m2.

Displaymate suggereert dat LCD-schermen achterop beginnen te raken, en dat fabrikanten naar nieuwe technologieën moeten beginnen kijken, zoals quantum dots, om competitief te blijven met amoled. De cijfers liegen immers niet, de Galaxy S6 heeft vandaag het beste smartphonescherm dat je kan krijgen. De Samsung Galaxy S6 is verkrijgbaar vanaf 10 april.