Microsoft maakte in het najaar bekend dat iedereen met Windows 8.x een jaar lang de tijd krijg om gratis te upgraden naar Windows 10. Inmiddels is de Technical Preview van de nieuwste versie van het besturingssysteem al enige tijd beschikbaar. Er worden dus steeds meer details bekend. Toch is er ook nog veel onduidelijkheid. De grote vraag die bij veel mensen leeft is of hun systeem geschikt is voor de gratis upgrade. 

Microsoft heeft de systeemeisen voor Windows 10 reeds bekendgemaakt. Toch is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en goed naar moet kijken. Zo heb je de melding: “Als je pc draait op Windows 8.1 dan is alles in orde. Wanneer je twijfelt hoef je je verder geen zorgen te maken, Windows controleert je systeem om zeker te maken dat het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden.” Wie dus een pc heeft met minimaal Windows 8.x hoeft zich eigenlijk geen zorgen te maken. Ook mensen met Windows 8 en zelfs Windows 7 kunnen echter genieten van een updrade, al bestaat daar wel de kans dat je hardware het nieuwe OS niet meer aan kan.

Maar hoe controleer je of je systeem geschikt is als je geen Windows 8.x hebt en toch wil upgraden naar Windows 10? Dan moet je de hardwarevereisten wat beter bestuderen. Microsoft zegt dat je het volgende nodig hebt om Windows 10 comfortabel te draaien:

  • Processor: 1 GHz of sneller
  • Geheugen: minimaal 1 Gb voor 32-bit of 2 Gb voor 64-bit
  • Opslag: minimaal 16 Gb ruimte op je harde schijf
  • Grafisch: een kaart met ondersteuning voor Microsoft DirectX 9 met WDDM-driver
  • Een Microsoft-account en toegang tot internet

Processor
Dit zijn precies dezelfde specificaties als een paar jaar geleden voor Windows 7. Toch zit er een klein addertje onder het gras. Naast de snelheid van 1 GHz, moet je processor namelijk ook PAE, NX en SSE2 ondersteunen. Dit geldt ook al voor Windows 8. Microsoft legt op zijn supportpagina uit wat dit inhoudt.

Hoe kom je erachter of jouw processor aan de specificaties voldoet? Daar zijn een paar manieren voor. Download en draai de Windows 8/8.1 Upgrade Assistent. Als je hardware niet voldoet krijg je vanzelf een melding. Hetzelfde gebeurt als je Windows 8 probeert te installeren. Een andere manier om je hardware te checken is met CPU-Z. Dat kleine tooltje geeft een heleboel informatie over je processor, maar je hoeft geen techneut te zijn om te ontdekken of de chip klaar is voor Windows 10. Kijk bij Instructions. Staat daar SSE2, EM64T en VT-d of VT-x? Dan kan je processor overweg met Windows 10.

Om nog verder aan de verwarring toe te voegen: voor de 64-bitsversie van Windows 8.1 (dus niet Windows 8) moet je processor ook CMPXCHG16b, PrefetchW en LAHF/SAHF ondersteunen. De meeste systemen beschikken hier al over.

Microsoft maakt een paar kanttekeningen bij de eerdere melding dat zo ongeveer elk systeem met Windows 8.x zonder problemen kan upgraden naar Windows 10.  “Sommige hardwaresetups worden niet ondersteund door de Technical Preview, waaronder een klein aantal oudere 64-bits cpu's en enkele apparaten die draaien op een gecomprimeerd besturingssysteem.” De verwachting is dat deze beperking gelimiteerd is tot de Technical Preview en dat het opgelost is op het moment dat de consumentenversie beschikbaar komt.