Microsoft is in een goede bui de laatste dagen. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat eigenaars van een systeem met Windows 7 of 8.1 een gratis update naar Windows 10 zullen krijgen en nu blijkt dat ook Office voor bepaalde toestellen gratis is.

Office in twee smaken

Microsoft introduceert twee versies van de nieuwe Office. ‘Office voor Windows 10’ heeft een naam die niet al te veel aan de verbeelding over laat is kan overweg met aanraakschermen. De suite bevat apps die dezelfde code draaien op je kleine smartphone als je grote desktop. Dat komt omdat de broncode voor alle Windowsvarianten vanaf editie 10 gelijkaardig is. Op je smartphone zal Word er uitzien als een mobiele app, terwijl hetzelfde stukje software wanneer het een groter scherm detecteert een andere, aangepaste, look krijgt.

Gratis

Office voor Windows 10 zal helemaal gratis voorgeïnstalleerd staan op Windows Phones en tablets met een schermdiagonaal van minder dan acht inch. Op grotere toestellen kan je de apps indien gewenst uit de Windows Store halen. Of de apps in dat geval geld kosten is momenteel nog onduidelijk, maar aangezien Office een heel belangrijke bron van inkomsten blijft voor Microsoft ga je er best niet van uit dat je ze gratis zal krijgen. De kans is reëel dat je naar analogie met Office op Android en iOS een gratis basisversie zal kunnen downloaden terwijl voor de volledige versie waarin je zelf documenten kan maken en bewerken een Office 365 abonnement vereist is.

Office voor Windows 10 is een stevige basissuite die voldoende functies biedt voor persoonlijk gebruik, maar lang niet zo uitgebreid is als het klassieke Officepakket. Het leunt wat functies betreft op het eerste zicht dichter aan bij de mobiele Officeversies dan de huidige computerversie.

Professionele editie

Terzelfdertijd werkt Microsoft ook aan Office 2016. Die suite is enkel op desktopcomputers en laptops gericht en zal dus niet draaien op kleine telefoons en tablets. Deze Office bevat wel het volledige arsenaal aan mogelijkheden. Hoe Office 2016 geëvolueerd is tegenover de versie van vandaag is nog niet duidelijk. Volgens geruchten krijgt zeker Outlook al heel wat extra functies die we voornamelijk kennen van Word. Cortana zou in de huid van de geliefde Clippy kruipen. Ook de look van het pakket krijgt naar alle verwachtingen een duidelijk zichtbare update.

Microsoft zal Office voor Windows 10 en Office 2016 rond dezelfde tijd beschikbaar maken. Naar alle verwachtingen is dat de tweede helft van 2015, vermoedelijk ronde dezelfde tijd als de release van Windows 10 zelf.