Vanaf 1 januari zal alle e-commerce, inclusief het downloaden van “goederen” als muziek, films, of games, duurder worden in ons land, meldt Le Soir.

Volgens de nieuwe Europese regelgeving zal bij alle online aankopen namelijk btw moeten worden betaald in het land waar de klant zich bevindt. Op dit moment betaal je bij online winkelen nog btw in het land waar de provider zich bevindt, en dat is meestal Luxemburg – niet toevallig het EU-land met de laagste btw-tarieven.

Voor Belgen houdt deze regeling een stijging van 15 naar 21 procent btw in op elke online aankoop, maar ook andere EU-landen met hogere btw-tarieven zullen de prijsstijging voelen. De meeste websites hebben al aangekondigd dat ze deze meerprijs volledig zullen doorrekenen aan de klant.

De maatregel werd door Europa ingesteld om de oneerlijke concurrentie tussen verschillende lidstaten te beëindigen. De Belgische staatskas zal er eveneens wel bij varen; naar schatting zou deze maatregel, samen met de verhoogde btw op plastische chirurgie en het verminderen van de voordelen bij woningrenovatie, zo’n tien miljoen euro moeten opleveren.