Nauwelijks een week nadat het leek alsof The Interview nooit te zien zou zijn, verandert Sony Pictures het geweer van schouder. De film is vanaf kerstdag in ruim 200 bioscopen te bekijken.

“We hebben de release van The Interview nooit opgegeven”, zegt Michael Lynton, directeur van Sony Pictures in een verklaring. “We zijn verheugd dat hij vanaf Kerstmis in een aantal bioscopen draaien. Tegelijk blijven we zoeken naar meer platformen en zalen, zodat deze film het grootst mogelijk publiek bereikt.”

Nieuwe plottwist
De beslissing om The Interview dan toch uit te brengen is de laatste plottwist in een verhaal dat zelf meer en meer op een Hollywood-scenario begint te lijken.

Na de digitale inbraak bij Sony Pictures (vermoedelijk door Noord-Korea, al zijn harde bewijzen daarvoor nog altijd niet komen bovendrijven), werden ook bioscoopketens bedreigd door hackers. Die zouden met terroristische aanvallen komen als The Interview ooit vertoond zou worden. Sony bond daarop in en stelde de release van de film uit.

Kritiek van Obama
Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat van zelfverklaarde voorstanders van het recht op vrije meningsuiting. Ook president Obama gaf kritiek en noemde de beslissing van Sony “een vergissing”.

“Als je iemand al kan overtuigen van het niet uitbrengen van een satirische film, beeld je dan eens in wat ze kunnen doen als ze een documentaire zien die hen niet aanstaat. Of een nieuwsbericht”, zo zei Obama op een persconferentie. “Een samenleving waarin een of andere dictator zijn censuur op de Verenigde Staten kan opleggen, willen we niet.”

Acteurs blij
Ook acteurs James Franco en Seth Rogen, die in de film journalisten spelen die naar Noord-Korea kunnen reizen, maar door de CIA gevraagd worden om Kim Jong-un te vermoorden, lieten op Twitter en Instagram weten blij te zijn dat de film toch de bioscopen haalde.