Microsoft maakt komaf met het browserkeuzescherm. Dat vertelt de softwaregigant zelf op z’n website.

Het bedrijf zelf was nooit blij met het keuzescherm, maar implementeerde het toch na een uitspraak van de Europese Commissie in 2009. “De verplichtingen die door dat besluit zijn opgelegd zijn verstreken”, aldus Microsoft, en “daarom wordt de browserkeuze-update niet meer aan nieuwe gebruikers beschikbaar gesteld.”

Internet Explorer is dus opnieuw de standaard voor nieuwe gebruikers van Windows, maar of dat in de praktijk veel zal veranderen is onduidelijk. Het lijkt twijfelachtig dat het keuzescherm veel gebruikers overhaalt om van IE af te stappen. Wie Chrome, Firefox of een andere browser wil installeren kan dat uiteraard nog steeds doen, het enige verschil is dat Windows niet meer automatisch voorstelt om een nieuwe browserkeuze te maken, je moet die beslissing zelf nemen.

Microsoft kreeg in 2009 van de Europese Commissie een tik op de vingers omdat die de bundeling van Internet Explorer met Windows als koppelverkoop en oneerlijke concurrentie zag. Omdat het scherm niet altijd getoond werd kreeg Microsoft uiteindelijk toch nog een miljoenenboete voor de overtreding.