Naar eigen zeggen begon Microsoft helemaal opnieuw bij het bouwen van de nieuwe Office-apps voor iOS, en de nieuwe features en functies maken ze zeker het downloaden waard.

Wel wordt het duidelijk dat er grenzen zijn aan de productiviteit die met kleine schermen te behalen valt. Op de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus zullen gebruikers van de apps meteen het verschil voelen: de grotere schermen geven je teksten, cijfers en presentaties meteen wat meer ademruimte. De geüpdatete Office-apps zorgen er in ieder geval voor dat je zo veel mogelijk functionaliteit uit je kleinste scherm kan halen.

De suite bestaat zoals je gewoon bent uit drie afzonderlijke apps: Word, Excel en PowerPoint. Je bestanden kan je lokaal, in de cloud, of in Dropbox opslaan. Wel een kleine opmerking: omdat het om drie afzonderlijke apps gaat, zal je ook drie keer moeten inloggen bij Dropbox als je daar je bestanden wil bewaren.

De grootste wijziging zit echter in wie wat kan doen met de apps. Eerder kregen alleen Office 365-abonnees toegang tot alle features; wie zo’n abonnement niet had, kon nauwelijks meer dan bestanden bekijken. Die strategie wordt nu verlaten; iedereen kan bestanden aanmaken en bewerken in de apps, hoewel er nog steeds een aantal features zijn voorbehouden voor betalende zakelijke gebruikers.

Het design kreeg een frisse update, en de interface werd veel intuïtiever, waardoor je vlotter door de apps navigeert. De apps werden ook voorbereid op de grotere schermen van de nieuwe iPhones en werken nu zowel in portet- als in landschapsmodus – behalve Powerpoint, dat niet geheel onverwachts altijd in landschapsmodus start. De drie applicaties zijn bovendien verassend compleet, met Excel op kop.

Er zijn nog wel een aantal kinderziektes te bespeuren: zo moeten sommige documenten eerst geconverteerd worden voor je ze kan openen, wat eenvoudig maar toch altijd even spannend is, en weigeren andere exemplaren geheel dienst, zonder aanwijsbare reden. Ook werd jammer genoeg geen ondersteuning voor Airplay toegevoegd binnen de apps – voor Powerpoint een gemiste kans.

Kortom: op de kleinere schermen van iPhones is het van nul opbouwen van documenten of presentaties nooit een moeiteloze ervaring, maar voor bewerken on the go benutten deze apps alle mogelijkheden. Je kan ze vanaf vandaag gratis downloaden in de App Store.