Sinds vandaag is in de VS de Microsoft Band beschikbaar, een kruising tussen een fitnessarmband en een smartwatch. Hij is geschikt voor Android, iOS en Windows Phone, en werkt samen met de nieuwe dienst Microsoft Health. 

Microsoft Band
Vlak voor de feestdagen komen veel fabrikanten met smartwatches en fitnesstrackers en ook Microsoft doet hier aan mee. Met de Microsoft Band introduceert het bedrijf een apparaat dat zowel een smartwatch als een fitnesstracker is. De Band beschikt over 10 sensoren zoals een hartslagmeter, thermometer, gyroscoop, lichtsensor, uv-meter en een gps om je gezondheid en je sportprestaties te meten. Door middel van huidreacties kan de Band ook stress meten en hij kan ook je slaapritme bijhouden.

Het rechthoekige 1,4-inch lcd-scherm van de Band heeft een resolutie van 320 x 106 pixels en intern heeft hij een ARM Cortex M4-cpu en 64 MB interne opslag. De dubbele 100 mAh-accu zorgt ervoor dat hij pas na twee dagen hoeft worden opgeladen, aldus Microsoft, zolang je niet veelvuldig je gps gebruikt. Verder is de Band stof- en spatwaterdicht, maar kun je hem niet onderwater gebruiken.

De Band laat normaliter een klok zien, maar er verschijnen ook e-mails en andere notificaties als je een smartphone hebt met minimaal iOS 7.1, Android 4.3 of Windows Phone 8.1. Alleen als je een Windows Phone hebt, kun je ook gebruikmaken van de digitale assistent Cortana: je kunt dan praten tegen de smartband en instructies geven aan Cortana.

Microsoft Health
Tegelijkertijd met de Microsoft Band introduceert het bedrijf uit Redmond ook Microsoft Health. Dit is een clouddienst die je gegevens van de Band ontvangt en zo je gezondheid en je sportprestaties in de gaten houdt. Health werkt ook met andere apparaten, zodat je ook andere fitnesstrackers hierop kunt aansluiten. De Intelligence Engine biedt inzicht in je gezondheid, zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoelang je moet herstellen na een inspanning.

Prijs en beschikbaarheid
De Band wordt verkocht in drie verschillende maten voor 199 dollar, oftewel bijna 160 euro. Vooralsnog is niet bekend wanneer hij bij ons verschijnt.