De nieuwste app van Facebook lijkt zijn inspiratie gehaald te hebben uit de vroegste dagen van het internet.

Met Rooms kan je anoniem babbelen in chatgroepen of, zoals ze hier heten, Rooms. Je kan inloggen op de app met je e-mailadres of met een pseudoniem, maar je hoeft niet over een Facebook-account te beschikken.

Het is ook mogelijk om foto’s, filmpjes en bestanden uit te wisselen. Om in een Room binnen te geraken, moet je uitgenodigd worden en dat kan door elkaar QR-codes te sturen.

De beheerders van de Rooms kunnen berichten eerst goedkeuren vooraleer ze zichtbaar worden of gewoon elke gebruiker laten posten wat hij wil.

My Little Pony
Facebook verwacht dat gebruikers “Rooms” zullen aanmaken op basis van hun interesses. Als voorbeelden haalt het bedrijf snowboard-foto’s, klassieke muziek of de tv-serie “My Little Pony” aan.

De manier waarop mensen elkaar boodschappen versturen blijft de Facebook-programmeurs in grote mate bezighouden. De meeste features van Rooms zitten ook al verspreid over de Facebook-website en de verschillende andere apps van het bedrijf. Facebook heeft bijvoorbeeld apps als Whatsapp, Messenger en Slingshot in de aanbieding waarmee internauten met elkaar in contact kunnen komen. Ook met Instagram (nog een onderdeel van Facebook) is het al mogelijk om grotendeels anoniem foto’s en filmpjes te delen en er over te praten.

Toch zijn Zuckerberg en co. er van overtuigd dat ook Rooms zijn plaats heeft in het al grote aanbod. Met Rooms kan je 100% anoniem berichten plaatsen bijvoorbeeld. Het is ook speciaal ontwikkeld voor smartphones. In het verleden werden wel eens onderdelen van de website in programmaatjes gepropt die op kleine schermen moesten draaien.

Usenet en The Well
Rooms werd ontwikkeld door Branch, een start-up die Facebook eerder dit jaar overnam. De website van Branch was ook rond “Rooms” opgebouwd en haalde zijn inspiratie bij Usenet en The Well, oude forums uit de begindagen van het internet.

Facebook is van plan om stilaan nieuwe features toe te voegen aan Rooms en deze via kleine testgroepen breder uit te rollen. Een van de Rooms is ook gewijd aan klachten en aan ideeën om de app te verbeteren.

Enkel Engels
Rooms is beschikbaar voor iOS, maar voorlopig alleen nog maar in landen waar Engels wordt gesproken.