Microsoft is altijd op zoek naar manieren om zijn browser te verbeteren. Met de toenemende druk van Google Chrome en Mozilla Firefox is er geen tijd te verspillen. Het is dan ook geen verrassing dat Microsoft flinke plannen heeft voor zijn volgende grote update voor Internet Explorer, die arriveert met Windows Threshold (Windows 9).

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe browser onderdeel uitmaakt van de technische preview van Windows Threshold die eind deze maand wordt verwacht. Microsoft heeft veel nieuwe functionaliteiten dat het wil toevoegen aan Internet Explorer 12, maar heeft nog niet besloten of de browser de preview haalt. Wie de gelekte schermafbeeldingen van build 9384 van Windows 9 goed heeft bestudeerd moet zijn opgevallen dat Internet Explorer niet aanwezig is.

Grondige metamorfose
De volgende editie van Internet Explorer ondergaat een grondige metamorfose. Dat is volledig in lijn met eerdere toezeggingen van Microsoft. Maar nu er wat meer duidelijkheid is over de interface is het makkelijker om de wijzigingen te duiden.

Om te beginnen ziet de browser eruit als een mix tussen Chrome en Firefox. De tabbladen voor elke webpagina zijn rechthoeken boven in het venster en beginnen helemaal links. In Internet Explorer 11 bevindt de balk voor het webadres zich op dezelfde hoogte als de tabbladen, maar in Internet Explorer 12 (of wat voor naam deze versie ook krijgt) bevinden de tabbladen zich boven de balk met het webadres.

Het lijkt echt enorm op Chrome met een laagje Microsoft-makeup eroverheen. De ontwikkelfase voor de interface is nog in volle gang, maar het verschil met Internet Explorer 11 is enorm. De knoppen voor terug, verder en vernieuwen zitten links van de webadresbalk en onder de tabbladen. Wederom nagenoeg hetzelfde als in Chrome.

Extensies
Een andere groot verandering, daar lijkt het nu tenminste op, is dat de browser voortaan extensies ondersteunt. Juist, net als Chrome. Hoewel Internet Explorer 11 overweg kan met plug-ins, werkt dit bij lange na niet zo goed als bij Chrome, waar gebruikers makkelijk nieuwe toevoegingen kunnen halen uit Googles extensieswinkel.

Uiteraard houden we de ontwikkeling van Internet Explorer 12 goed in de gaten. Zoals het er nu naar uitziet is de interface vele malen beter dan welke huidige versie van Internet Explorer ook. Toch houden we nog een slag om de arm, want nog lang niet alle details rondom de release zijn bekend.