Het nieuwe bedrijfje Hello kondigt vandaag Sense aan, een futuristisch ogend lichtgevend bolletje dat je wil helpen je slaappatronen te begrijpen.

Wie het gezondheidsnieuws wat volgt kan regelmatig doemberichten lezen over onze collectieve slaapgewoonten. We slapen veel te weinig en lijden massaal aan slaapstoornissen. Zo'n 75 procent van de mensen met slaapapneu – een aandoening waarbij je, heel kort gezegd, in je slaap even stopt met ademhalen – is zich niet bewust van hun probleem. We worden vreselijk humeurig van onze wekkers.

We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar je begrijpt dat er een markt bestaat voor trackers allerhande om ons inzicht te verschaffen in onze slaappatronen en eventuele storende externe factoren.

Niet dat zo'n trackers nog niet bestaan: heel wat slimme fitnessarmbanden volgen ook je slaap op en er bestaan allerlei smartphone-apps die je nachtelijke uren monitoren (helaas niet altijd even accuraat, en er zijn risico's verbonden aan je telefoon onder je kussen steken…).

Sense zet zich dan ook in de markt als een slaap-tracker voor wie geen zin heeft in gedoe, geen armbanden wil dragen in bed, en zich niet druk wil maken om batterijen. Kortom, zowat iedereen dus.

Het toestel bestaat uit twee delen: de Sense zelf, een polycarbonaat bolletje dat je naast je bed zet, en de Sleep Pill, een kleine clip die je aan je kussensloop bevestigd.

De Sense bevat een hele berg sensoren die onder andere lichtintensiteit, temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluid en zelfs de pollen in de lucht van je kamer meten. Als je kamer goedgekeurd is door het toestel zal het groen oplichten als je de lichten uitdoet; als Sense vindt dat er wat mankeert, krijg je een oranje lichtkleur.

Maar ook wanneer je 's nachts door externe factoren gestoord wordt, zoals straatverlichting die plots aangaat of de blaffende hond van de buren, neemt de bol dit waar. Die informatie kan je 's ochtends bekijken in de bijhorende smartphone-app. Je kan de geluidspieken die Sense heeft waargenomen ook terug afspelen, waardoor je kan uitvissen wat je exact uit je slaap houdt.

De Sleep Pill houdt dan weer al jouw bewegingen 's nachts in de gaten: zo weet het systeem wanneer je dieper of lichter slaapt of wanneer jij (of je partner, als je een tweede Pill bijkoopt) snurkt, bijvoorbeeld. Dankzij die info werkt de Sense ook als een slimme wekker: je geeft het uiterste uur in waarop je moet opstaan, en Sense maakt je wakker op een moment dat je in een lichte slaapcyclus zit. Zo raak je vlotter je bed uit en heb je minder last van een ochtendhumeur. De Sleep Pill zou een jaar moeten meegaan; daarna moet je hem vervangen door een ander exemplaar.

Je kan het project vanaf vandaag, en tot 22 augustus, ondersteunen op Kickstarter. Als Sense doorgaat, krijg jij als een van de eersten jouw toestel, voor 99 in plaats van 129 dollar. Meer weten? Op de Kickstarterpagina en de website van Hello vind je ook de eerste filmpjes over het project.