Wie zich in het onlinedatingleven stort, is vanaf nu maar beter op zijn hoede: een recente reeks phishingaanvallen neemt deze websites onder vuur.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Internet-oplichters richten hun phishing-pijlen nu ook op websites voor online dating.

Volgens Netcraft rapporteerden gebruikers van websites als Match.com en eHarmony dat ze e-mails ontvingen die hun inloggegevens probeerden te stelen.

Wie zich liet misleiden door de legitiem ogende berichten, zag zijn gegevens daarna gebruikt worden om andere leden van de datingsites te bevrienden, in een poging hen geld afhandig te maken.

Volgens Paul Mutton, een beveiligingsanalist bij Netcraft, is dit nieuw terrein voor de oplichters: meestal richten ze zich op banken.

De aanvallen waren daarenboven grootschalig en moeilijk te lokaliseren: volgens Mutton werd alleen al Match.com in de afgelopen week bestookt vanuit meer dan honderd websites. De gecompromitteerde websites en servers behoren toe aan individuele gebruikers, kleine bedrijfjes, bouwfirma's en telecombedrijven, die allemaal besmet waren met phishing-tools.

Als je een profiel hebt op een datingsite, is het dus aan te raden om uiterst voorzichtig te zijn met je inloggegevens, en om geen geld te storten aan "gebruikers" die zogezegd hulp nodig hebben voor medische kosten.