De online malwarescenner VirusTotal heeft een nieuwe tool online geplaatst om Flash-bestanden (SWF) te scannen op verdacht gedrag.

Adobe Flash draait op nagenoeg elke pc en is daarom een belangrijk doelwit voor hackers die lekken in de software proberen te misbruiken om op computers in te breken. Recent werd nog een zerodaylek in Internet Explorer ontdekt – en gedicht – waarbij misbruik werd gemaakt van een Flash-bestand om een kwetsbaar systeem te manipuleren.

 De top tien van de meest door malware getroffen bestandstypes volgens AV-Test.

VirusTotal, een dochteronderneming van Google, heeft nu een nieuwe online tool gelanceerd om Flash-bestanden te scannen op verdacht gedrag. Swfknife filtert bepaalde interessante eigenschappen om te analyseren of het bestand verdacht gedrag vertoont en kan bovendien ook verdachte links in een bestand detecteren. VirusTotal hoopt beveiligingsonderzoekers op die manier te helpen om hun eigen analyses te verbeteren en de bedreigingen in kaart te brengen.

VirusTotal is een gratis online malwarescanner die de engines van ruim vijftig verschillende antimalwareproducten combineert om bedreigingen te detecteren die de beveiligingsoplossing van de gebruiker mogelijk heeft gemist, of om te controleren tegen false positives. Google nam VirusTotal in 2012 over voor een onbekend bedrag.