De 25ste editie van de jaarlijkse WWDC-conferentie is maandag van start gegaan met de traditionele keynote. Apple kondigde daar de nieuwste versie van iOS aan. Dit is de eerste blik achter de schermen van de nieuwe iOS 8.

Klein maar fijn

Een eerste vernieuwing zijn interactive notifications: swipe naar beneden vanop het pop-upbericht of swipe horizontaal op je lockscreen en je kunt meteen een bericht beantwoorden, iets liken op Facebook of interageren met andere apps. Maar dat is niet de enige vernieuwing in het notificationcenter: vanaf nu kunnen daar ook externe widgets ingezet worden, net als in de nieuwe OS X Yosemite. Jawel: widgets.

Andere kleine ingrepen: de nieuwe tab-view uit OS X Yosemite wordt ook onderdeel van de mobiele versie van Safari en als je dubbelklikt op de home-knop krijg je niet alleen openstaande apps te zien, maar ook je favoriete contactpersonen.

Ook mail kreeg een aantal nieuwe gestures, waarmee je mail sneller kan beantwoorden, 'vlaggen' en verwijderen. Ook kan je nu wel door de Mail-app navigeren terwijl een draft blijft open staan – een lichte vorm van multitasken, als je wil.

QuickType en toetsenborden

Een feature dat heel wat gebruikers met open armen zullen ontvangen is QuickType. Het toetsenbord neemt nu een voorbeeld aan hyperpopulaire apps zoals SwiftKey en wordt veel slimmer, met automatische woordherkenning en voorspelling, die zich aanpassen aan jouw manier van schrijven en aan de context. En ook je privacy wordt beschermd: alle keystrokes en automatisch aanleren gebeurt op je toestel, niet online.

Maar niet alleen het ingebouwde toestenbord kreeg een fllinke upgrade: in de SDK voor iOS zit vanaf iOS 8 nu ook ondersteuning voor externe toetsenborden.

Messages

Ook Messages krijgt een update. Zo worden threads nu heel wat makkelijker te beheren. Je kan een conversatie een bepaalde naam geven en er mensen aan toevoegen of uitgooien. Je kan ook kiezen om je telefoon op niet storen te zetten voor één bepaalde conversatie, zodat jij niet gestoord wordt als één van je groepsgenoten een beetje te veel kletst… Ook het toevoegen van afbeeldingen en stem- en videoberichten aan je threads wordt heel wat makkelijker. Leuk detail: je kunt nu stemberichten heen en weer sturen door je telefoon van en naar je oor te bewegen.

Continuity

Niet alleen de looks van OS X Yosemite en iOS 8 leunen nu dichter aan bij elkaar; Apple werkte ook aan een hele berg nieuwe features onder de algemene noemer "continuity". Dankzij de vernieuwde iCloud Drive en het nieuwe Handoff, samen met verbeterde features zoals Instant Hotspot, sms en telefoongesprekken, spelen al je iDevices en Macs nu zonder morren samen.

Health en Healthkit

De naam zat er een beetje naast, maar de geruchten waren correct: Apple lanceert een splinternieuw gezondheidsplatform: de API Healthkit, met de bijhorende Health-app. Op dit moment loopt er een bètaproject met de Mayo Clinic in San Francisco, waardoor patiënten en hun dokters op een eenvoudigere manier om kunnen gaan met hun gezondheidsgegevens. Ook de Nike-app en Epic Systems, een technologiefabrikant voor ziekenhuizen, zijn al aan boord.

Family Sharing

Het wordt nu veel eenvoudiger om je familieleden toegang te geven tot jouw iTunes-account, je bestanden met hen te delen, agenda's te synchroniseren en je iTunes-aankopen gemeenschappelijk te beheren met tot zes familieleden. Apple heeft duidelijk ook genoeg van de problemen met kinderen en de creditcards van hun ouders: de nieuwe Family Sharing-features zullen je de mogelijkheid geven om je kinderen te verplichten toestemming te vragen voor ze iets kopen op jouw account – ook als ze dat willen doen op hun eigen toestel.

Fotografie

De Photos-app kreeg een flinke dosis nieuwe features. Zo zal Photos vanaf iOS 8 volledig geïntegreerd worden met de nieuwe iCloud, waardoor je vanaf nu toegang hebt tot meer foto's dan je lokaal op je toestel kan bewaren. En omdat het erg moeilijk wordt om foto's terug te vinden als je er zo veel hebt, werd ook de zoekfunctie verbeterd, zodat je op meer filters kan sorteren.

Ook de mogelijkheden om foto's in de native Photos-app te bewerken zijn flink uitgebreid en opgepoetst. De nieuwe controls zouden slimmer en eenvoudiger moeten zijn, en zien er behoorlijk bekend uit voor wie iPhoto gebruikt op de Mac. Daarnaast synchroniseren al je bewerkingen op je telefoon nu ook automatisch met je bibliotheek in de cloud. En hoewel hij pas volgend jaar uitkomt, zal de photo's-app ook een evenbeeld krijgen op de Mac.

Siri

Siri krijgt nu 22 nieuwe talen ingebouwd. Zouden we eindelijk ondersteuning krijgen voor het Nederlands? Daarnaast krijgt Apples stemassistent nu ook Shazam-ondersteuning.

iOS 8 brengt ten slotte nog een hele berg vernieuwingen voor app-ontwikkelaars met zich mee, daarover later meer. Gebruikers kunnen iOS 8 verwachten in het najaar voor alle toestellen vanaf de iPhone 4S, iPad 2 en iPod Touch vijfde generatie. De bètaversie voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar.