Boeing gaat de samenwerking aan met Samsung om de meest recente mobiele techniek toe te voegen aan ruimtevaartuig CST-100.

De mobiele technologie van Samsung speelt een vitale rol in het CST-100 ruimtevaartuig van Boeing, volgens voormalig astronaut en commerciële directeur van Boeing Christopher Ferguson.

“Samsung-technologie aan boord wordt gebruikt voor checklists, het bekijken van de on-board camera en communicatie”, liet Ferguson deze week in een tweet weten. “En Samsung in de ruimte is ook gewoon gaaf!”

Ruimtevaartuig in ontwikkeling
De tweets van Ferguson waren een toevoeging op een eerdere officiële aankondiging van Boeing dat het samenwerkt met de Koreense techgigant. De bedrijven zoeken een manier om de meest recente mobiele technologie te verwerken in de nieuwe Crew Space Transportation CST-100. Een ruimtevaartuig dat nog steeds in ontwikkeling is.

Boeing zegt dat de overeenkomst, aangekondigd op het dertigste jaarlijkse Space Symposium in Colorado, ervoor zorgt dat de twee bedrijven identificeren hoe mobiele technologie ingezet kan worden om de missies van de CST-100 te verbeteren. De eerste resultaten van de samenwerking worden eind dit jaar verwacht.

Ervaringen delen
“Net zoals nu al op de aarde gebeurt, gaan mobiele apparaten ook de manier waarop we dagelijks opereren in de ruimte versterken. Daardoor kunnen we onze missies efficiënter uitvoeren”, stelt Ferguson, die onderdeel was van de laatste spaceshuttle-missie van NASA in 2011. “Net zoals iedereen die zijn werk doet, hecht een astronaut waarde aan een goede verbinding en de mogelijkheid om ervaringen te delen.”

De Boeing CST-100 is ontwikkeld als onderdeel van NASA's Commercial Crew Program. Het ruimtevaartuig is ontworpen om zeven personen of een mix van personeel en vracht te vervoeren naar bestemmingen in een lage baan om de aarde.

Het is nog niet bekend wanneer Boeing verwacht de eerste keer de technologie in de ruimte te krijgen voor commerciële vluchten, maar Ferguson licht een tipje van de sluier met zijn tweet. “Reizen in een baan rond de aarde voor consumenten in een Amerikaans ruimtevaartuig kan al zo vroeg als in 2018 gebeuren.”

Eerdere samenwerking
Dit is overigens niet de eerste keer dat Samsung en Boeing een samenwerking aangaan. Zij het voor andere redenen dan ruimtetechnologie. In het verleden hebben de bedrijven gewerkt aan een draadloze techniek om entertainment aan boord van een vliegtuig te verbeteren.

Eerder dit jaar kwam Boeing ook al met bericht dat het zich ontpopt als concurrent van Samsung met de ontwikkeling van een beveiligde smartphone, speciaal ontworpen voor Amerikaans defensie- en beveiligingsgemeenschappen.

De Boeing Black is gefabriceerd als een verzegeld apparaat met zowel epoxyhars als schroeven, waarvan je kunt zien of iemand ermee geknoeid heeft. Elke poging om de telefoon te openen zorgt ervoor dat alle data en software verwijderd wordt en dat het toestel niet langer bruikbaar is.