Internetgebruikers in Wallonië worden vaker getroffen door malware dan Vlaamse gebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van MediaTest in opdracht van antivirusbedrijf Kaspersky Lab.

Het onderzoek polste naar de mate waarin de gemiddelde internetgebruiker zich wapent tegen de vele gevaren die online op de loer liggen. Dat blijkt voor heel België tegen te vallen, maar met name Wallonië is een slechte leerling. Dat is een opmerkelijke vaststelling, want de Waalse internetgebruiker schat het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit wel hoger in dan de Vlaamse surfer.

Zo’n 85 procent van alle Belgen neemt de moeite om beveiligingssoftware te installeren, maar ruim een kwart updatet die software daarna niet meer. Het eerste verschil tussen Vlamingen en Walen dient zich hier aan. Van de Vlaamse internetgebruikers die een antivirus installeren voert 78 procent regelmatig een update uit, maar in Wallonië is dat slechts 65 procent.

Ook op de vraag of men online altijd op de hoede is voor potentiële bedreigingen, zijn de antwoorden verschillend aan beide kanten van de taalgrens. In Vlaanderen zegt 64 procent altijd waakzaam te zijn, in Wallonië is dat 45 procent. Bij zowel Vlamingen als Walen, neemt ongeveer de helft het niet zo nauw met het kiezen van sterke wachtwoorden.

Het is daarom niet helemaal onbegrijpelijk dat Walen vaker slachtoffer worden van malware dan Vlamingen. Ruim een kwart van de Vlamingen heeft in het afgelopen jaar te maken gekregen met virusbesmetting op een computer of mobiel apparaat, maar bij de Franstaligen is dat bijna de helft. Waalse internetgebruikers ontvangen bovendien ook meer phishingmails. 71 procent zegt in het afgelopen jaar zo’n mail ontvangen te hebben, in Vlaanderen is dat 55 procent.