Aanvankelijk wilde Microsoft dat iedere gebruiker van Windows 8.1 overstapte naar de nieuwe 8.1 Update voor 13 mei. Die strategie werd fel bekritiseerd, vooral door professionele gebruikers.

Het is immers niet zo vanzelfsprekend voor grote bedrijven om een update van dat kaliber in zo’n korte tijd te implementeren. IT-afdeliongen hebben tijd nodig om na te gaan of alle bedrijfssoftware wel volledig compatibel is met de nieuwe en verbeterde Windows.

Voor velen ging het ook om een principekwestie. Microsoft garandeert meestal een jarenlange ondersteuning voor zijn besturingssystemen, zelfs wanneer gebruikers ervoor kiezen een servicepack niet te installeren. Zo blijft de ondersteuning voor Windows 8 nog wel lopen, maar die van Windows 8.1 zonder Update binnenkort niet meer.

Microsoft ziet nu ook in dat het misschien wat overhaast geweest is, en doet een toegeving. Gebruikers van de Enterprise-versie van Windows 8.1 krijgen drie maanden extra de tijd om de overstap te maken: tot 12 augustus.

Het uitstel is van toepassing op professionele gebruikers die hun updates binnenhalen via Windows Server Update Services, Windows Intune of de System Center Configuarion Manager. Ook Windows Server R2 en Windows Embedded 8.1 genieten mee van de regeling.

Voor de gewone gebruiker verandert er niets. Eigenaars van een Windows 8.1-systeem moeten 8.1 Update voor 13 mei installeren om verdere beveiligingsupdates te ontvangen. Wie automatische updates heeft aanstaan, hoeft zich geen zorgen te maken volgens Microsoft. De update zal zichzelf tijdig op de achtergrond installeren.