Google werkte al druk aan het Androidbesturingssysteem toen de eerste iPhone op de markt kwam. In 2006, toen het populaire OS nog volop in de ontwikkelingsfase zat, had Google een ander beeld van hoe de telefoon van de toekomst er zou uitzien.

Het bedrijf dacht aan smartphones zonder aanraakscherm, met in de plaats daarvan kleine fysieke knoppen. Vroege concepten van Androidtelefoons doen op die manier erg denken aan oude Blackberry’s.

Specificaties uit 2006 omschrijven Android als een besturingssysteem dat werd ontwikkeld met kleine, fysieke knoppen in het achterhoofd. Widgets, notificaties en andere Android-klassiekers die we vandaag kennen, waren al vanaf het begin gepland, maar aanraakschermen niet. Niets stond de toekomstige ondersteuning ervan in de weg, maar Google was er niet mee bezig.

Bij de onthulling door Apple van de eerste iPhone, die in de zomer van 2007 op de markt kwam, gooide Google het roer om. Toen de internetreus zag wat Apple in petto had, kreeg de ondersteuning voor aanraakschermen plots prioriteit. Sterker nog, multitouch werd een essentiële pijler van wat het mobiele besturingssysteem moest kunnen.

Een jaar later, in het najaar van 2008, konden we de eerste Androidtelefoon kopen. De HTC Dream, in sommige contreien beter bekend onder de naam Era G1, had een uitklapbaar scherm, een toetsenbord met kleine knoppen en, je raadt het, een aanraakscherm. Aanraakschermen zijn sindsdien synoniem met smartphones en dat is te danken aan de allereerste iPhone.